Op het Griekse eiland Kos vorig jaar: parasols voor de toeristen, tentjes voor de vluchtelingen
NOS Nieuws

We zien liever geen vluchtelingen op vakantie

  • Jikke Zijlstra

    Redacteur

  • Jikke Zijlstra

    Redacteur

Nederlanders worden op vakantie liever niet geconfronteerd met vluchtelingen. Komende zomer mijden ze daarom Turkije en bepaalde Griekse eilanden. In plaats daarvan kiezen ze voor relatief 'rustige' landen als Spanje, Portugal en de Kaapverdische Eilanden, blijkt uit boekingsgegevens die de NOS opvroeg bij de drie grootste reisorganisaties TUI, Corendon en Thomas Cook.

Jaarlijks boeken ruim 3 miljoen Nederlanders een reis bij deze organisaties. "Het toerisme ondervindt zeker effecten van de geopolitieke situatie in de wereld", zegt TUI-woordvoerder Petra Kok. "We zien toeristenstromen veranderen en zich aanpassen aan de situatie."

In Griekenland bijvoorbeeld zijn de eilanden dicht bij Turkije, zoals Kos, Samos en Lesbos, uit de gratie. De boekingen hiervoor zijn met 25 tot 70 procent gedaald. "Dat heeft alles te maken met het vluchtelingenprobleem", zegt Corendon-woordvoerder Simone van den Berk. "De eilanden werden vorig jaar overvallen door een enorme stroom vluchtelingen."

De reisorganisaties zeggen dat de eilanden deze zomer beter zijn voorbereid op de komst van vluchtelingen dankzij een speciaal registratiecentrum en de inzet van veerboten. Toch heeft Thomas Cook besloten komende zomer helemaal niet meer op Lesbos te vliegen.

Toeristen wijken uit naar bestemmingen aan de westkust van Griekenland, zoals Corfu en Zakynthos. Die eilanden liggen ver weg van Turkije en dus niet op de route van vluchtelingen. De boekingen voor deze bestemmingen zijn toegenomen met een kwart en of soms zelfs bijna verdubbeld.

Stedentrip Istanbul

Turkije is eveneens minder in trek komende zomer, mede als gevolg van de recente bomaanslagen in Istanbul en Ankara. Resorts aan de kust hebben ongeveer een kwart minder boekingen. En ook stedentrips naar Istanbul zijn enorm teruggelopen.

"Het is nog steeds een heel populair vakantieland," merkt Corendon, "maar doordat Turkije in de afgelopen weken vaak negatief in het nieuws is gekomen - het grenst aan Syrië, bomaanslagen, de PKK - zien we toch terughoudendheid met boeken."

"Wij schrijven Turkije zeker niet af", zegt TUI-woordvoerder Kok. "Het blijft een prachtige vakantiebestemming. Maar of de vraag weer op gang komt, hangt zeer af van de lokale situatie."

Hoewel Egypte vooral een winter- en voorjaarsbestemming is, gaan deze zomer minder mensen op vakantie naar dit land. Dat heeft onder meer te maken met de aanslag oktober vorig jaar op een Russisch passagierstoestel dat was vertrokken vanuit de badplaats Sharm-el-Sheikh.

'Mensen vermijden eilanden als Lesbos'

Winnaars

Grote 'winnaars' komende zomer zijn Spanje en Portugal. "Met name Mallorca, Ibiza en de Canarische eilanden zijn zeer populair, op de voet gevolgd door het Spaanse vasteland en de Algarve in Portugal", laat Thomas Cook-woordvoerder Hanita van der Meer weten. Het gaat om een groei van 50 tot 100 procent, afhankelijk van de locatie.

Het toerisme op de Kaapverdische Eilanden groeit relatief gezien het meest: daar gaan gemiddeld drie keer zoveel mensen naartoe als vorig jaar. Voorheen was dat alleen een winterbestemming, nu gaan veel Nederlanders er dus ook hun zomervakantie doorbrengen.

Wie-is-de-mol-effect

De stap om wat verder te vliegen, bijvoorbeeld naar Curaçao, is ook snel genomen, ziet TUI. "De grote groei doet ons vermoeden dat ook de Antillen gekozen worden als alternatief voor bepaalde Europese bestemmingen."

Andere landen die voor komende zomer winnen aan populariteit, zijn Bulgarije, Macedonië, Gambia, Kroatië, Montenegro en de Dominicaanse Republiek. "Maar dat kan natuurlijk ook een ‘Wie is de Mol-effect’ zijn", aldus Tui-woordvoerder Kok. Het populaire spelprogramma speelde zich dit jaar op dat Caraïbische eiland af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl