Kerncentrale Doel in België
NOS Nieuws

Leger gaat Belgische kerncentrales bewaken

Het Belgische leger gaat de drie kerncentrales in het land bewaken. Het besluit is genomen vanwege de voortdurende terreurdreiging in België.

Energieleverancier Electrabel neemt de kosten voor zijn rekening. Voor de bewaking worden 140 militairen beschikbaar gesteld. In België staan drie kerncentrales: in Doel, Tihange en Mol.

De voorzorgsmaatregel heeft onder meer te maken met de ontdekking dat terreurverdachten een topman van een van de centrales met een videocamera hebben geobserveerd.

De video werd ontdekt bij een huiszoeking van een terreurverdachte, Mohammed Bakkali. Die zou betrokken zijn geweest bij de aanslagen van vorig jaar in Parijs. In zijn appartement in Schaarbeek werden niet alleen de videobeelden maar ook explosieven gevonden.

Nog reële terreurdreiging

De Belgische autoriteiten zetten niet alleen het leger in voor de bewaking van de kerncentrales, maar blijven ook bij strategische gebouwen patrouilleren. De kans dat extremisten een aanslag willen plegen is nog steeds aanwezig, zeggen ze.

Na de aanslagen in Parijs en de link met moslimextremisten in België werd het dreigingsniveau verhoogd naar vier. Overal in het straatbeeld verschenen zwaar bewapende politiemensen en militairen. Eind november werd het dreigingsniveau verlaagd naar drie en dat blijft voorlopig zo, heeft de regering besloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl