Staatssecretaris Dekker arriveert op het Binnenhof voor aanvang van de ministerraad
NOS Nieuws

Dekker hoopt zorgen senaat over Mediawet met brief weg te nemen

Staatssecretaris Dekker heeft al zijn plannen en wijzigingen voor de Mediawet per brief aan de Eerste Kamer gestuurd. De senaat had om die uiteenzetting gevraagd, omdat de plannen op veel punten worden gewijzigd. "Ik hoop met deze brief de ergste zorgen bij de meerderheid in de Kamer te kunnen wegnemen", zegt Dekker in een reactie.

Volgens Dekker staat de kern van de Mediawet nog overeind. Volgens hem wordt het omroepbestel opener voor producenten van buitenaf en krijgt de NPO een belangrijke rol. Dekker erkent wel dat hij na de debatten in de senaat water bij de wijn heeft moeten doen.

Dekker: lang, kritisch en stevig debat met de senaat

Dekker had het dinsdag opnieuw moeilijk in de Eerste Kamer. De senatoren namen niet direct genoegen met de mondelinge toezeggingen van de staatssecretaris, waarin hij onder meer beloofde dat de politiek zich niet bemoeit met benoemingen in de top van de publieke omroep. Ook zegde hij toe dat omroepen over hun eigen programma's blijven gaan.

Constructie

Een deel van die aanpassingen wil de staatssecretaris regelen via een aanvullende wet, die dan ook weer door de Tweede Kamer moet worden goedgekeurd. De senatoren eisten dat Dekker zijn aangepaste plannen op papier zou vastleggen, voor ze over de Mediawet zouden stemmen.

Tegen de Mediawet, en de constructie waarmee Dekker de wet door het parlement wil krijgen, was veel weerstand in de senaat. De staatssecretaris heeft ook steun nodig van oppositiepartijen D66, ChristenUnie en GroenLinks om aan een meerderheid te komen. Mogelijk wil de Eerste Kamer volgende week nog een keer, met de brief van Dekker in de hand, debatteren over de wet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl