Douwe Bob
NOS Nieuws

Bezorgt Douwe Bob ons eindelijk weer eens de overwinning?

We horen om 11.00 uur met welk nummer singer-songwriter Douwe Bob meedoet aan het Eurovisie Songfestival. Een ding weten we al: het wordt een up-tempo nummer. Dat liet de zanger vorig jaar al weten.

De afgelopen tien jaar passeerde werkelijk van alles de revue als Nederlandse inzending voor het Songfestival: ballades, feestnummers, onverstaanbare liedjes. Soms stuurden we met een BN'er het beste wat ons land te bieden heeft, andere jaren was het een artiest waar nog nooit iemand van had gehoord.

Het Songfestival door de jaren heen

Vrijwel alle deelnemers hadden iets gemeen: de finale werd zelden gehaald. Volgens de kijkers was dat niet altijd de schuld van de artiest, want er was ook vaak genoeg kritiek op de telling. Dat alle Oostbloklanden toch op elkaar stemmen was (en is) een vaak gehoorde klacht.

Toch viel er niet altijd iets te klagen, want in 2013 en 2014 haalden 'we' ineens wel de finale en eindigde Nederland zelfs als negende (Anouk) en tweede (The Common Linnets).

2006: Treble - Amambanda

Tijdens het Nationaal Songfestival in 2006 koos de jury voor Treble. Het drietal zou het nummer Amambanda opvoeren, een lied dat deels in het Engels en deels in een verzonnen taal werd gezongen. Helaas was het Europese publiek niet enthousiast over de trommelspelende dames. Nederland eindigde in de onderste regionen van de voorronde.

2007: Edsilia Rombley - On Top of the World

Na een vierde plek in 1998 met haar hit Hemel en Aarde besloot Edsilia Rombley bijna tien jaar later nog eens een poging te wagen. Tijdens het programma Mooi! Weer De Leeuw werd het lied Nooit meer zonder jou gekozen als winnaar. Rombley vertolkte een Engelse versie van het nummer tijdens het Eurovisie Songfestival. Maar het lukte ook Edsilia Rombley dit keer niet om genoeg punten te halen voor de finale.

2008: Hind - Your Heart Belongs to Me

In 2008 werd oud-Idols-deelnemer Hind naar het festival gestuurd. Met het up-tempo en oosterse nummer Your Heart Belongs to Me hoopte ze de harten van de kijker te stelen. Maar ook dit jaar geen succes voor Nederland. Hind werd in de halve finale slechts dertiende.

2009: Toppers - Shine

Het jaar erop werd er een liveshow gehouden waarbij publiek en jury uit zes speciaal geschreven nummers konden kiezen. De kijker koos uiteindelijk voor het lied Shine van de Toppers. De zangers, Jeroen van der Boom, René Froger en Gordon, wilden het festival weer goed op de kaart zetten.

De zangers kregen een wildcard en mochten daarmee zelf bepalen wanneer ze wilden optreden. De mannen kozen voor het laatste optreden in de tweede halve finale, omdat de kijkers dit beter zouden onthouden. Na de bekendmaking van de tien landen die door waren naar de finale, bleek dat Nederland er opnieuw niet bij zat.

2010: Sieneke - Ik ben verliefd (sha-la-lie)

In 2010 werd er weer eens een onbekende artiest naar het festival gestuurd. Na het winnen van de nationale liveshow vertegenwoordigde Sieneke, gecoacht door zangeres Marianne Weber, de Nederlandse eer met een Nederlandstalig lied. Weer mocht het niet baten. Sieneke haalde (met een draaiorgel op toneel) met Ik ben verliefd, sha-la-lie niet de finale.

2011: 3JS - Never Alone

Een jaar later was het de beurt aan de zangers uit Volendam. Met het in het Engels vertaalde nummer Je vecht nooit alleen traden de 3JS op in de halve finale in Düsseldorf. Na het mislopen van de finale liet 3J-zanger Jan Dulles weten dat Nederland niet meer moest meedoen aan het Songfestival. Zanger Jaap de Witte vond de uitslag demotiverend voor muzikanten, omdat hij het gevoel kreeg dat het niet om de muziek ging, maar om het circus eromheen. Nederland eindigde in 2011 op de allerlaatste plek en kreeg slechts 13 punten: 8 van België en 5 van Bulgarije.

2012: Joan Franka - You and Me

Maar in 2012 deden we toch gewoon weer mee. Joan Franka, het meisje met de indianentooi, zong het folk-liedje You and Me op het Songfestival in Bakoe.

Tijdens het songfestival op 24 mei kreeg ze 31 punten van de vakjury en 51 punten van het publiek. Te weinig om door te dringen bij de beste tien voor de finale. In Nederland was veel kritiek op Franka, die vals zong tijdens het optreden.

2013: Anouk - Birds

In 2013 deed Anouk mee met de ballade Birds. De zangeres behaalde met het lied de finale. Voor het eerst sinds jaren deden 'we' weer echt mee. Uiteindelijk werd Anouk negende. Ook stond het nummer een poosje op nummer één in de iTunes Store. In Nederland steeg de single op de dag van de finale bovendien naar de eerste plaats in de Top-100.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

2014: The Common Linnets - Calm After the Storm

En toen waren daar The Common Linnets die door een intiem nummer en een goed optreden ook doorstoomden naar de finale. Opnieuw was heel Nederland in de ban van het Eurovisie Songfestival. Uiteindelijk werden Ilse de Lange en Waylon knap tweede met hun Calm After the Storm. Ook in eigen land deed het lied het erg goed.

2015: Trijntje Oosterhuis - Walk Along

In 2015 werd opnieuw een zwaargewicht naar het festival gestuurd. Het nummer Walk Along was geschreven door Anouk die twee jaar eerder zelf nog aan het Songfestival meedeed. Het lied werd niet overal even positief ontvangen. Songfestivalcommentatoren Jan Smit en Cornald Maas waren enthousiast, maar het Algemeen Dagblad en NRC vonden het weinig bijzonders.

Ook was er veel te doen om Trijntjes jurk. De zangeres droeg tijdens de eerste repetities een japon met een diep decolleté, maar koos uiteindelijk toch voor een broekpak.

Het deed er allemaal niet toe, want tijdens de halve finale op 19 mei bleek dat het lied niet goed genoeg was voor de finale. Het alom oude liedje.

Er kwam veel kritiek op de podiumpresentatie van de zangeres. Volgens critici was Oosterhuis vocaal perfect, maar oogde ze niet ontspannen en was het optreden vrij saai.

2016: Douwe Bob

Dit jaar is het dus aan Douwe Bob die in 2013 het programma Beste Singer-Songwriter van Nederland won. Afgelopen zomer behaalde hij nog een hit met het lied Sweet Sunshine. Maar dat zegt niets, want de geschiedenis leert: een goede zanger haalt niet gegarandeerd de finale van het Eurovisie Songfestival.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl