Vluchtelingen komen aan in Kaatsheuvel
NOS Nieuws

Nederlandse nummer 17.000.000: een Pool of Syriër?

Het zou de eerste keer zijn dat een immigrant ervoor zorgt dat in Nederland een nieuwe miljoenenmijlpaal wordt bereikt in ons inwonersaantal. Die kans is groot, berekende het CBS, dat ergens rond 21 maart verwacht dat Nederland 17 miljoen inwoners telt.

Op dit moment komen er namelijk meer immigranten dan baby's in Nederland bij. Op basis van de cijfers kan het CBS de afkomst van de immigrant nog specifieker berekenen. "Wij denken dat de 17 miljoenste een Poolse immigrant is", zegt Jan Latten, hoofddemograaf bij het CBS. "De Polen stonden op nummer één het afgelopen jaar. Daarna de terugkerende Nederlanders en Syriërs."

Maar ja, erkent Latten, het blijft gissen. Een loterij. "Voor hetzelfde geld is het iemand van de Fiji-eilanden."

Nummer 17.000.000?

Het zal waarschijnlijk voor altijd onduidelijk zijn wie er precies met 'de eer' vandoor gaat. Deels vanwege de privacy, maar ook omdat niet valt te zeggen wie nou precies nummer 17.000.000 in Nederland is. "Pas als het CBS alle cijfers van de gemeente heeft over het aantal inschrijvingen, geboortes en overlijden, kan er een schatting worden gemaakt", zegt Latten. "Dus nee, we kunnen dus niet zeggen 'dit is de 17 miljoenste'."

Voor het eerst komen er nu meer mensen in het land dan er geboren worden

Het is nog even de vraag met welk tempo we richting de 18 miljoen inwoners gaan. Het CBS denkt dat het nog 18 jaar duurt. Het onderzoeksbureau houdt daarbij onder meer rekening met het aantal jonge vrouwen dat ons land op dit moment telt en het aantal kinderen dat zij waarschijnlijk zullen krijgen.

Eerder voorspelde het CBS dat we vijf jaar geleden al op 17 miljoen inwoners zouden zitten. Maar rond 2005 was het aantal mensen dat ons land verliet groter dan verwacht, waardoor de groei vertraagde.

Het CBS houdt deze keer dus een slag om de arm. Het blijft lastig, die voorspellingen. Zo kan de stroom van immigranten behoorlijk variëren, zegt Latten. "We weten niet hoe mensen zich gaan gedragen en wat er met de wereld gebeurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl