NOS Nieuws

PvdA'er Asscher polste GL'er Halsema voor ministerspost

"Ik wist gelijk dat ik het niet zou doen"

PvdA'er Asscher heeft in september 2012 ex-partijleider Femke Halsema van GroenLinks gebeld met de vraag of ze interesse had in een ministerspost in een nieuw kabinet. Asscher dacht aan een post op Binnenlandse Zaken of Ontwikkelingssamenwerking.

Halsema schrijft over Asschers verzoek in haar boek Pluche en vertelde erover in het tv-programma Pauw. De onderhandelingen over de formatie van een VVD/PvdA-kabinet waren in september 2012 net begonnen en Asscher was op dat moment nog wethouder in Amsterdam.

"Wil je een plek in het nieuwe kabinet overwegen?", vroeg Asscher volgens Halsema. Ze noemt het telefoontje wonderlijk. Halsema, die in 2010 de Haagse politiek verliet, kreeg 48 uur om op het verzoek te reageren.

Experiment

De woordvoerder van Asscher bevestigt dat Halsema gepolst is. Het zou om een persoonlijk verzoek gaan en niet overdraagbaar zijn op andere GroenLinks-politici.

Het idee bij de PvdA was destijds om te kijken of politici van buiten de twee onderhandelende partijen in het kabinet konden komen om zo een bredere steun in de Kamer te krijgen. Het was een soort experiment dat uiteindelijk op niets uitliep, zegt een PvdA-woordvoerder.

Avond

Halsema sprak bij Pauw van een briljante zet van Asscher. "Met de aansluiting van GroenLinks vergroot de PvdA het overwicht op de VVD en dat is heel slim verzonnen."

Halsema besprak met twee politieke vrienden alle voor- en nadelen van het verzoek. Ze zag voordelen, omdat GroenLinks er slecht voorstond en een positie in het kabinet zeker meer invloed zou betekenen.

Aan het eind van de avond kreeg Halsema een sms'je van Asscher. "Krijg zojuist bericht uit Den Haag dat de VVD je blokkeert, hoop dat het een opluchting voor je is, voor mij is het een teleurstelling." Daarmee was de kous af.

In november 2012 werd het kabinet-Rutte beëdigd en werd Asscher vice-premier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl