NOS Nieuws

Nederlandse koe produceert melkrecord

Nederland is een recordhouder rijker: de koe Big Boukje uit Overijssel. De zwartbonte koe is de meest productieve melkkoe, nu ze in haar leven 200.000 liter melk heeft geproduceerd. "Het is de eerste koe in Nederland die dat is gelukt", zegt melkveehouder Jos Knoef, eigenaar van Big Boukje.

Dat de koe zoveel melk heeft kunnen produceren, heeft veel met haar leeftijd te maken, zegt hij. "Die hoge melkproductie komt met name doordat ze zo oud is geworden: 18 jaar." Volgens Knoef is dat uitzonderlijk. "Het moet in de koe zitten om zo oud te worden. Dat is genetische aanleg."

Gemiddeld geeft een koe zo'n 10.000 liter per jaar, legt de melkveehouder uit. Big Boukje zat daar dus al boven. Eind vorig jaar, toen Big Boukje de 200.000 liter naderde, maakte de website Veeteelt.nl een reportage over Big Boukje.

Zelf heeft Knoef daar niet veel voor gedaan. "Als veehouder moet je haar de mogelijkheid te geven om oud te worden. Maar het is niet zo dat ze een bijzondere positie heeft. Ze loopt gewoon tussen de andere koeien. Dat is ook het beste. Je kunt zo'n koe wel in een apart hok doen, maar daar wordt ze niet gelukkiger van. Een koe is een kuddedier."

Ook krijgt ze hetzelfde voer als alle andere koeien. "Ze krijgt het gewone rantsoen: gras en mais, aangevuld met krachtvoer. En soms wat wij noemen bijproducten. Dat zijn afvalproducten uit de industrie, zoals maizenafabrieken en bierbrouwerijen. En dat is maar goed ook, want ik heb wel eens gehoord dat als bierbrouwerijen de afvalstoffen zelf zouden moeten afvoeren, het bier vele malen duurder zou worden."

Knoef heeft meer oudere koeien in zijn stal die al veel melk hebben geproduceerd. "We hebben er op dit moment nog zeven die meer dan 100.000 liter hebben geproduceerd." In totaal heeft hij in zijn leven al 63 koeien gehad die die mijlpaal hebben bereikt. "Dat is veel melk, maar nog lang geen record."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl