NOS Nieuws

Welke vlag kiest Nieuw-Zeeland?

Nieuw-Zeelanders mogen stemmen over hun vlag

Krijgt Nieuw-Zeeland een nieuwe nationale vlag of niet? Daarover mogen de kiwi’s vanaf vandaag stemmen.

De strijd gaat tussen twee varianten. Er kan gekozen worden voor de huidige vlag, een versie van de Britse Union Jack. De andere optie is de Silver Fern, een zwart-blauwe vlag met rode sterren en een witte varen, een nationaal symbool.

De huidige (boven) en mogelijk nieuwe vlag van Nieuw-Zeeland

Er is gekozen voor een nieuwe vlag, omdat veel mensen denken dat de vlag van Nieuw-Zeeland die van Australië is.

Voor het nieuwe ontwerp werd een wedstrijd uitgeschreven. Daar kwamen 10.000 ontwerpen op binnen, waaruit uiteindelijk de variant met de Silver Fern is gekozen.

Het lijkt er niet op dat Nieuw-Zeeland heel erg warm loopt voor de nieuwe vlag. De meeste mensen willen dat het blijft zoals het is, blijkt uit opiniepeilingen. Ruim twee derde is voor behoud van de huidige vlag.

"Voor een deel heeft de tegenstand te maken met emotionele argumenten. Denk aan militairen die hebben gestreden en soms zijn gestorven voor die vlag", zegt correspondent Robert Portier. "Maar het heeft ook met het ontwerp te maken. Veel mensen willen wel een nieuwe vlag, maar het ontwerp sluit niet aan op wat ze graag zien. Dan maar liever de vlag die ze kennen."

Erfenis

De uitslag van het referendum is bindend. Als de meerderheid kiest voor verandering, kan de nieuwe vlag tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro al worden gebruikt.

Mocht alles bij het oude blijven, dan is dat een gevoelige nederlaag voor minister-president John Key. Hij is de grote aanjager achter dit proces. "Er is de nodige kritiek geweest dat hij dit vooral heeft gedaan om te bouwen aan een erfenis. De kritiek zal bovendien aanzwellen als er niets verandert, want het referendum kost 16 miljoen euro", zegt Portier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl