NOS Nieuws

Marokko werkt nog steeds niet mee aan uitzettingen

Marokkanen zonder verblijfspapieren zijn door Nederland nog steeds moeilijk uit te zetten. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Marokko zegt mee te werken aan het opnemen van onderdanen maar in de praktijk pakt dat anders uit. In januari van dit jaar vroeg Nederland twintig keer om een ‘laissez passer’, een tijdelijk reisdocument, voor illegalen. Er werden die maand geen papieren verstrekt.

Over heel 2015 werden er 215 verzoeken gedaan, daarvan werden er 0 tot 5 ingewilligd, blijkt uit de cijfers. Het ministerie rondt af op vijftallen.

Verdrag

Al sinds oktober 2014 verloopt het uitzetten problematisch. Marokko zei in december van dat jaar dat dat te maken had met een dreigende opzegging door Nederland van het sociale zekerheidsverdrag.

Toen er later weer onderhandeld werd tussen de twee landen over het verdrag zei Marokko weer gewoon mee te werken aan de uitzettingen.

In de jaren voordat er gesproken werd over het socialezekerheidsverdrag werkte Marokko redelijk mee aan de uitzettingen. In 2013 werd er 280 keer een aanvraag gedaan en werden er 80 papieren afgegeven. In 2012 was dat 315 om 60.

Meer landen

Nederland wil aanpassingen aan het verdrag. Marokkanen die recht hebben op een Nederlandse uitkering ontvangen nu naar lokale maatstaven veel geld. Nederland wil dat 40 procent verlagen. De regering in Rabat is tegen het verlagen van uitkeringen.

Omdat Marokko zegt mee te werken aan de uitzetting kunnen illegale Marokkanen wel vastgezet worden, oordeelde de Raad van State in juli 2015.

Overigens zijn de moeilijkheden bij de uitzettingen van illegalen een bekend probleem. Er zijn meer landen, zoals China, Pakistan, Bangladesh en vrijwel alle landen in Noord-Afrika die moeilijk doen over het verstrekken van papieren aan voormalige onderdanen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl