Terpstra wint loodzware GP Le Samyn

Niki Terpstra wint na een solo in Dour AFP

Niki Terpstra heeft de 48ste editie van de GP Le Samyn, de openingskoers van het Waalse wielerseizoen, gewonnen. De renner van Etixx-QuickStep sprong in de 202 kilometer lange wedstrijd weg met nog vijftien kilometer te gaan en bereikte solo de finishlijn in Dour. 

Achter de Nederlander druppelden de renners binnen. Scott Thwaites kwam op negentien tellen als tweede binnen. Dylan Groenewegen kwam als zesde over de finish.

Le Samyn wordt wel een mini-uitgave van Parijs-Roubaix genoemd en deze editie maakte die bijnaam beslist waar. Met 16 kasseistroken is de race al pittig, maar het hondenweer en de valpartijen maakten er een survival of the fittest van. En Terpstra, winnaar van Parijs-Roubaix in 2014, bleek de sterkste van een groep van 13 overlevers. Het is de eerste zege van het jaar voor de Nederlands kampioen.

'Afvalkoers'

"Het laatste rondje was het zwaarst", zei Terpstra na afloop voor de camera van de organisatie. "Ik moest blijven gaan want Thwaites hing er maar 10, 15 seconden achter. Ik heb tot op 100 meter van de streep vol doorgereden. Het waren geen fijne omstandigheden, maar die maakten wel de koers. Vanaf de start was het een afvalrace." 

De GP Le Samyn heette aanvankelijk de GP Fayt-le-Franc. De eerste editie, in 1968, werd gewonnen door Jose Samyn. Toen die een jaar later overleed aan de gevolgen van een valpartij na een botsing met een toeschouwer, ging de koers Le Samyn heten.

Chantal Blaak maakte het Nederlandse feestje in Wallonië compleet. Voor de wielrenster van de Boels-Dolmans-ploeg is het de tweede keer op rij dat zij de koers wint.

Blaak klopte de Zweedse Emma Johansson, die de koers in 2014 won, in de sprint. Op enige achterstand eindigde Amy Pieters als derde.

Na een koers door regen en over vele kasseistroken bleef een groep van 30 rensters vooraan over, waaronder de hele ploeg van Blaak. Die meerderheid buitte Boels-Dolmans tactisch goed uit. Blaak werd zaterdag nog tweede in de Omloop Het Nieuwsblad, achter haar ploeggenote Elizabeth Armitstead.

STER Reclame