.
NOS Nieuws

Zalm van Jumbo deugt al langer niet

Gerookte zalm bij supermarktketen Jumbo is al zeker sinds januari niet betrouwbaar. De Consumentenbond ontdekte in januari bij Jumbo drie soorten zalm die zoveel bacteriën bevatten dat ze al ruim voor de uiterste houdbaarheidsdatum bedorven waren.

In de Consumentengids van april wordt een uitgebreid onderzoek naar gerookte zalm gepubliceerd, waarin Jumbo er het slechtst van afkomt. Jumbo haalde op 11 en 20 februari gerookte zalm uit de schappen vanwege besmetting met listeria-bacteriën, maar zalm van Jumbo blijkt dus al langer onbetrouwbaar.

Zowel deze producten als de zalm die de Consumentenbond in januari onderzocht zijn afkomstig van leverancier Van Wijnen.

De Consumentenbond testte monsters van Jumbo houtgerookte Noorse zalm, het budgetmerk gerookte zalm en Jumbo houtgerookte Sokeye. Van deze monsters was 87 procent bedorven.

Onbegrijpelijk

De directeur van de Consumentenbond, Bart Combée, noemt het onbegrijpelijk dat er nog steeds problemen zijn met zalm. Hij wijst erop dat in 2012 honderden mensen ziek werden en vier mensen overleden na het eten van gerookte zalm van leverancier Foppen. En vorig jaar besloot minister Schippers nog tot extra controles bij visverwerkende bedrijven omdat bij meer dan helft van die bedrijven iets aan de hand was.

"De misstanden in die sector moeten worden opgelost. Strengere controles door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de supermarkten zelf, hogere boetes en openbaarmaking van de controlegegevens met naam en toenaam zijn broodnodig", stelt Combée.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl