Een piloot in een vliegsimulator ANP

Pilotenvakbond VNV vreest dat binnenkort alleen nog jongeren met rijke ouders een opleiding tot piloot kunnen volgen. ABN Amro maakte deze week bekend te stoppen met leningen voor pilotenopleidingen. Zo'n opleiding kost al gauw zo'n 150.000 euro.

Werkloze piloten

Er is nu een pilotenoverschot en meer dan duizend Nederlandse piloten zijn werkloos. Vanwege de onzekere marktomstandigheden wil ABN Amro vanaf september geen nieuwe leningen meer aangaan. ABN Amro is de enige bank die dat nog deed. 

De VNV verwacht op de korte termijn geen pilotentekort door de maatregel van de banken. Want er is dus nog een groot 'reservoir' aan werkloze piloten.

Rijkeluiskinderen

Maar voor de lange termijn noemt de vakbond het wel een probleem. "Iedereen moet die opleiding kunnen volgen, het pilotenvak moet niet alleen nog maar voor rijkeluiskinderen bereikbaar worden", zegt een woordvoerder.

De vakbond werd deze week verrast door de aankondiging van ABN Amro en is meteen in gesprek gegaan met andere financiële instellingen. Ook hoopt VNV dat werkgevers als KLM een rol willen spelen bij de financiering van opleidingen. 

Volgens de bond waren er de laatste jaren te veel pilotenscholen actief en is het goed dat er de afgelopen tijd een paar failliet zijn gegaan. 

STER reclame