Een Airbus van de KLM stijgt op tijdens een storm op Schiphol Maarten Visser / Flickr / Creative Commons by-sa

Onderzoeksraad neemt bijna-incidenten Schiphol onder de loep

time icon

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat de veiligheid op en rond Schiphol onder de loep nemen. De raad heeft de afgelopen jaren 10 tot 12 incidenten op de luchthaven onderzocht en wil nu achterhalen of die voorvallen een structurele oorzaak hebben. 

Daarbij denkt de raad onder meer aan het ontwerp, de ligging en het gebruik van de luchthaven. Het onderzoek zou ertoe moeten bijdragen dat de veiligheid op en rond Schiphol verbetert. Voorzitter Joustra van de onderzoeksraad benadrukt dat Schiphol niet onveilig is maar dat de veiligheid altijd verbeterd kan worden.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

"Schiphol is veilig, maar het kan altijd beter"

Tot de incidenten die de afgelopen jaren werden onderzocht behoorden onder meer technische problemen, het opstijgen vanaf een niet vrijgegeven baan en het oversteken of rijden over een baan die al in gebruik was voor het luchtverkeer. Het onderzoek heeft niets te maken met terreurdreiging, benadrukt Joustra. 

Aanbevelingen

Er wordt nu onderzocht of de bij Schiphol betrokken partijen eerdere aanbevelingen van de Onderzoeksraad wel hebben opgevolgd en of iedere partij wel zijn verantwoordelijkheid neemt waar het om de veiligheid gaat.

Zo wil de raad onderzoeken hoe de veiligheid van omwonenden is meegenomen in de besluitvorming over Schiphol en hoe de afweging tussen veiligheid, economie en milieu is gemaakt. Het onderzoek is volgens Joustra ook nodig vanwege de verwachte groei van het aantal vluchten vanaf Schiphol in de komende decennia.

Verheugd

Luchtverkeersleiding Nederland laat in een reactie weten blij te zijn met het thematische onderzoek van de OVV. "Wij zijn continu bezig met het verbeteren van de veiligheid van het vliegverkeer in Nederland en juichen daarom dit onderzoek toe."

Joustra verwacht dat de eindresultaten van het onderzoek over een jaar klaar zijn. 

STER Reclame