File op de A4
NOS Nieuws

Fileprobleem neemt ook dit jaar verder toe

De Nederlandse automobilist krijgt ook dit jaar weer met meer en langere files te maken. Vooral op de al bestaande knelpunten wordt de filedruk erger.

Volgens Arnoud Broekhuis van de ANWB steeg de filedruk vorig jaar 20 procent ten opzichte van 2014. Hij stelt dat deze trend in 2016 doorzet. "Het verkeersaanbod neemt alleen maar toe. Hoewel de afgelopen jaren veel knelpunten zijn aangepakt, weegt dit niet op tegen die toename."

Toename

Vooral op de snelwegen waar het nu al vaak vastloopt, wordt het fileleed dit jaar alleen maar groter. Zo was de filezwaarte op de A9 van Alkmaar richting Amstelveen afgelopen maand al 40 procent groter dan in dezelfde maand van vorig jaar. Ook de A4 van Den Haag richting Amsterdam kent steeds langere dagelijkse files.

In het zuiden van het land zijn het de A2 bij Kerkdriel en de snelwegen van en naar Eindhoven, de A67 en de A58, waar het steeds vaker vastloopt tijdens de spitsuren.

Dat gebeurt nu ook op de A6 bij Almere, maar de ANWB stelt dat dit tijdelijk is vanwege de werkzaamheden bij de Hollandse Brug.

Records

Gedurende een aantal jaren leek het beter te gaan met de drukte op de snelwegen. Broekhuis: "Gelukkig zijn we nog steeds ver verwijderd van de situatie in 2007 en 2008, toen we bijna dagelijks nieuwe filerecords noteerden. In de jaren daarna viel de economische crisis samen met het gereedkomen van grote projecten en extra openstellingen, waardoor de filezwaarte enorm afnam."

De afgelopen jaren groeit het fileprobleem weer gestaag. "Het gaat economisch beter, dus zijn er meer witte busjes met werknemers, meer vrachttransport en het pakketvervoer neemt toe. Maar het heeft toch vooral ook te maken met woon-werkverkeer. Dat zou meer gespreid moeten worden. Maar over 'Het nieuwe werken' hoor je tegenwoordig niets meer."

Om die reden verwacht de ANWB dat het fileprobleem ook niet snel zal stabiliseren of kleiner worden. "Wij zien voorlopig geen oplossing. Je kunt wel blijven bouwen, maar dan loopt het toch elders weer vast."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl