NOS Nieuws

Probo Koala-zaak opnieuw voor de rechter

Slachtoffers en gedupeerden van het gifschip Probo Koala stappen vandaag in Amsterdam naar de rechter. Ze zeggen ernstig letsel te hebben overgehouden aan de storting van meer dan 500 kubieke meter zeer giftig afval in Ivoorkust in 2006 en willen een schadevergoeding. Het schip dat de lading aanvoerde, was gecharterd door de in Nederland gevestigde multinational Trafigura.

Volgens het dagblad Trouw gaat het om meer dan 108.000 slachtoffers. Zij zouden onder andere neurologische aandoeningen, long-, oog-, hart- en darmklachten aan de gifstort hebben overgehouden.

Slachtoffers van de dumping bij een demonstratie in Abidjan in 2006

In de dagvaarding die door de Amsterdamse advocaat Bojan Dekker wordt ingediend, vragen de slachtoffers het handelen van Trafigura onrechtmatig te verklaren. Als dat gebeurt, is dat een basis voor onderhandelingen over een schadevergoeding. Hoe hoog de claim zal zijn, is niet bekend.

Trafigura werd in 2006 door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot een boete van 1 miljoen euro. Nadat het bedrijf in cassatie was gegaan, volgde een schikking met het OM. Trafigura betaalde 1,4 miljoen euro in ruil voor beëindiging van de strafvervolging.

Volgens Ivoorkust kwamen door de gifdump vijftien mensen om het leven. Zo'n 30.000 slachtoffers hebben na een rechtszaak in Groot-Brittannië een schadevergoeding gekregen.

Het opruimen van gif van de Probo Koala in Ivoorkust in 2006

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl