In de wandelgangen van de Kamer zijn vaak lobbyisten te vinden.
NOS Nieuws

Kamer: lobbylijst bij elk nieuw wetsvoorstel

De Tweede Kamer wil meer transparantie over het gelobby in de Haagse politiek. Een meerderheid wil dat voortaan altijd duidelijk is welke bedrijven en belangenorganisaties hebben geholpen bij het maken van een nieuwe wetsvoorstel.

Een motie van de PvdA en de SP voor de invoering van een speciaal lobbyhoofdstuk bij een nieuwe wet, kan volgens de initiatiefnemers rekenen op brede steun. "Lobbyen hoort bij de dagelijkse praktijk en het is ook goed dat het gebeurt", zegt SP-Kamerlid Van Gerven. "Alleen is het belangrijk dat duidelijk is met wie precies is gesproken en welke belangen uiteindelijk de doorslag hebben gegeven."

Lobbyplannen

De Tweede Kamer spreekt al jaren over de invloed van het bedrijfsleven op wetgeving. Het onderwerp keerde terug op de politieke agenda toen bekend werd dat de ING had meegeschreven aan een wetsvoorstel dat Nederlandse banken per jaar een belastingvoordeel van 350 miljoen euro moet opleveren. Dat ging over een fiscale aftrek voor coco's, een nieuw type obligatielening.

Volgens Van Gerven gebeurt het regelmatig dat hele wetteksten worden gekopieerd. Dat moet volgens hem transparanter: "Het maakt toch uit of banken ergens aan hebben meegeschreven, of dat het is gedaan door een ngo of de milieubeweging. Een lobby-paragraaf maakt het voor de Kamer makkelijker om te zeggen: laten we daar nog even goed naar kijken. Misschien zit er ergens een addertje onder het gras."

Enthousiasme

De motie is niet helemaal nieuw. Eind vorig jaar kwam de PvdA al met een voorstel voor meer transparantie in de Haagse lobbysector, onder meer door het invoeren van zo'n lobbylijst. De meningen lopen uiteen over de vraag hoe streng de regels voor lobbyisten in Den Haags moeten zijn. Vorige week bleek dat een Kamermeerderheid niets voelt voor strengere regels voor de lobbyisten zelf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl