Een fracking-installatie in de Verenigde Staten
NOS Nieuws

'Fracken naar aardgas geen probleem'

Het Staatstoezicht op de Mijnen ziet geen bezwaren tegen 'fracking' bij gaswinning. Dat is de conclusie van een onderzoek van de toezichthouder dat minister Kamp naar Tweede Kamer heeft gestuurd.

Bij fracking worden water en chemicaliën onder hoge druk in de bodem gepompt om de laatste resten gas uit een gasveld te kunnen winnen.

Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft onderzoek gedaan naar alle 338 'fracks' sinds de jaren vijftig. "Voor zover bekend zijn er geen nadelige gevolgen geweest voor mens en milieu", schrijft de toezichthouder.

Weerstand

Door de aardbevingen in Groningen is de weerstand tegen fracking gegroeid. Een meerderheid van de Tweede Kamer, inclusief de PvdA, riep Kamp in oktober op om ermee te stoppen in afwachting van het onderzoek. De NAM besloot daarna bij Saaksum voorlopig af te zien van het gebruik van de methode.

Het Staatstoezicht op de Mijnen concludeert verder dat het toezicht en de maatregelen om fracking beheersbaar te houden naar de huidige inzichten "solide en voldoende" zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl