Vluchtelingen aan de Grieks-Macedonische grens
NOS Nieuws

Alarm Rode Kruis over situatie Griekenland

Het Rode Kruis roept de Europese landen op Griekenland te hulp te komen bij de opvang van vluchtelingen. Door de grensmaatregelen van de Balkanlanden en Oostenrijk zijn tienduizenden vluchtelingen in Griekenland gestrand. Vooral in Idomeni, aan de grens met Macedonië, is de toestand volgens het Rode Kruis onhoudbaar geworden.

De hulporganisatie constateert een groot tekort aan kraanwater, voedsel en toiletten voor de naar schatting 30.000 gestrande migranten verspreid over het land. De opvanglocaties op eilanden in de Egeïsche Zee, in Athene, Thessaloniki en langs de Macedonische grens zitten overvol. Het Rode Kruis vindt dat er veel meer gedaan moet worden om vluchtelingen bij hun reis door Europa veiligheid en hulp te bieden.

Weerzinwekkend

De directeur van de afdeling Europa van het Rode Kruis, Simon Missiri, noemt de situatie in Idomeni weerzinwekkend. Hij wijst erop dat 40 procent van de vooral Irakezen en Syriërs die daar vastzitten kinderen zijn.

Griekenland heeft de Europese Unie om 470 miljoen euro gevraagd om opvang te regelen voor het groeiende aantal vluchtelingen in het land. De Griekse regering verwacht dat er in de komende dagen nog eens 100.000 vluchtelingen bijkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl