NOS Nieuws

Kamer wil aparte opvang homoseksuele asielzoekers

De Tweede Kamer wil dat er een aparte en veilige asielopvang komt voor kwetsbare groepen als blijkt dat hun veiligheid niet kan worden gegarandeerd. Een motie van D66 daarover werd in een hoofdelijke stemming aangenomen met 72 Kamerleden voor en 67 tegen. Ook regeringspartij PvdA stemde ervoor.

De motie was eerst vooral gericht op homoseksuelen, lesbiennes en transgenders, maar in een aangepaste versie worden ook christenen met zoveel woorden genoemd. Vanwege die aanpassing stemden ook de ChristenUnie en SGP voor.

Het verhaal van de homoseksuele vluchteling Masja

Achtergrond van de motie is dat er berichten zijn over pesterijen en bedreigingen van kwetsbare groepen en dat daarom een aparte voorziening nodig zou zijn. Het kabinet ziet weinig in aparte opvang.

Volgens staatssecretaris Dijkhoff druist zo'n voorziening in tegen de Nederlandse normen en waarden en het gelijkheidsbeginsel.

Niet slachtoffers, maar daders aanpakken

Regeringspartij VVD stemde tegen de motie en is het eens met het kabinet. Fractievoorzitter Zijlstra vindt het een "belachelijke motie". Volgens hem is aparte opvang in strijd met de kernwaarden van de Nederlandse maatschappij en heeft "links Nederland een totaal verkeerd signaal afgegeven".

"Niet de slachtoffers moeten worden gescheiden, maar de daders moeten worden aangepakt. In ons land woont iedereen samen en nieuwkomers moeten daar vanaf dag één aan wennen", zei Zijlstra. Hij benadrukte dat het kabinet eerder heeft gezegd dat in individuele noodgevallen homo's en andere kwetsbare groepen apart kunnen worden opgevangen.

Behalve de VVD keerden ook CDA, PVV, Bontes/Van Klaveren, Kuzu/Özturk, Houwers en Van Vliet zich tegen de motie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl