Kerncentrale in de Belgische plaats Doel
NOS Nieuws

'Kernramp als in Fukushima kan ook in Belgie'

België is onvoldoende voorbereid op een kernramp zoals die in Fukushima. Dat staat in een rapport van de Belgische Hoge Gezondheidsraad . Volgens de raad kan zo'n ernstig nucleair ongeval als in het Japanse Fukushima in 2011 ook in België voorkomen, "hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt".

Naar aanleiding van de ramp is vooral gekeken naar het rampenplan: waar kunnen mensen terecht als er een ramp is, hoe en aan wie deel je jodiumpillen uit, hoe groot moet de veiligheidszone zijn en hoe groot is het besmettingsgebied?

"We zijn voorbereid op interventies tijdens de dreiging van een ongeval, maar niet op een situatie als in Japan, waar na vijf jaar tienduizenden mensen nog altijd niet naar hun woning kunnen terugkeren", zegt stralingsexpert Gilbert Eggermont op de Belgische radio.

Communicatie

In het rapport stelt de raad dat plannen voor noodsituaties in een land als België belangrijk zijn, omdat het dichtbevolkt is en er veel kernreactoren zijn, ook net over de grens in de buurlanden. Een andere aanbeveling is het verbeteren van de communicatie. De Belgen zouden beter ingelicht moeten worden over nucleaire veiligheid en over de noodplannen. Zo weten ze hoe ze moeten reageren als er een ramp is.

De kerncentrale van Fukushima werd op 11 maart 2011 beschadigd door een aardbeving gevolgd door een tsunami. Er kwam radioactieve straling vrij en 200.000 mensen moesten worden geëvacueerd. Naar aanleiding van de ramp in Japan werden alle kerncentrales in de Europese Unie in 2012 onderworpen aan een stresstest. Daaruit kwam dat veel centrales beter beveiligd moeten worden tegen extreme situaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl