Woninginbraak
NOS Nieuws

Onderzoek: iets minder slachtoffers criminaliteit

Vorig jaar zijn iets minder mensen slachtoffer geworden van criminaliteit. Volgens de zogenoemde Veiligheidsmonitor was 18 procent van de bevolking vorig jaar slachtoffer van een misdrijf, een procent minder dan een jaar eerder.

Er was vooral een daling bij vermogensdelicten en vandalisme. Het aantal slachtoffers daalde daar naar respectievelijk 12,2 en 6,2 procent. De Veiligheidsmonitor is een jaarlijks onderzoek van het CBS, het ministerie van Veiligheid en Justitie, de politie en gemeenten.

Onveilig

Het percentage van de bevolking dat zegt zich wel eens onveilig te voelen, bleef vrijwel gelijk: 36 procent. Ook het aantal geweldsdelicten en strafbare feiten die te maken hadden met cybercrime veranderden vorig jaar nauwelijks ten opzichte van 2014.

Het CBS en het WODC, het onderzoeksbureau van het ministerie van Veiligheid en Justitie, benadrukken dat er een forsere daling is als over een wat langere termijn wordt gekeken. Het aantal mensen dat slachtoffer werd van een of meer delicten ging met 36 procent omlaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl