Advocaten boycotten verhoorkamers ANP

Advocaten boycotten verhoorkamers omdat ze hun 'mond moeten houden'

tijd van publicatie

Advocaten in het noorden van het land boycotten vandaag de verhoorkamers. Vanaf 1 maart gelden nieuwe regels voor advocaten; ze mogen met hun cliënten mee om het politieverhoor bij te wonen. Maar ze mogen niks zeggen. En als ze dat toch doen, kunnen ze uit de verhoorkamer worden gezet. 

Strafrechtadvocaten uit Friesland, Groningen en Drenthe zijn het niet eens met deze regel en boycotten de verhoorkamers. Volgens advocaat Willem Bierens van Bierens van Boven advocaten in Assen heeft het op deze manier geen zin om in de verhoorkamer te gaan zitten "want we mogen toch niets doen".

Knietjes over elkaar

"Als een van de laatste landen hebben we nu eindelijk de mogelijkheid gekregen om in de verhoorkamer aanwezig te mogen zijn en daar zijn we hartstikke blij mee want dan kunnen we tenminste controleren of het verhoor op een juiste wijze verloopt", zegt Bierens. 

"Maar nu heeft het ministerie verzonnen dat wij daar onze mond moeten houden. In feite komt het er op neer dat wij achter in de verhoorzaal zitten met de knietjes over elkaar en de handjes gevouwen en dat we verder niks mogen doen."

Een ander punt is volgens Bierens dat er een hele lage vergoeding tegenover staat. "Ja, dat komt er ook nog eens bij. Als het een beetje tegenzit, krijgen we voor een verhoor dat 15 tot 20 uur duurt 300 euro."

Voor het bijwonen van de verhoren is een standaardvergoeding vastgesteld die varieert tussen de 150 en 300 euro ongeacht het aantal verhoren of de duur ervan. Dit tarief geldt voor alle  strafzaken, variërend van simpele winkeldiefstallen tot moordzaken. "En ook met zo'n winkeldiefstal ben je al snel zo'n twee uur bezig", zegt Bierens.

De Vereniging van Strafrechtadvocaten heeft een kort geding aangespannen over de nieuwe regels. Wanneer dat dient is nog niet bekend.

STER reclame