'Nu zwaarder voor werknemers dan tijdens crisis'
Van alle werknemers werkt 60 procent regelmatig onder hoge werkdruk en vindt 47 procent het werk lichamelijk of geestelijk zwaar. Dat komt naar voren uit een FNV-onderzoek. De vakbond trekt de conclusie dat werknemers het nu moeilijker hebben dan tijdens de economische crisis.
Aan het onderzoek werkten 46.000 mensen mee. Een kwart van hen verdient te weinig om rond te komen en 44 procent is bezorgd over de toekomst.
Volgens Mariëtte Patijn (arbeidsvoorwaardencoördinator bij de FNV) hangt de stress vooral samen met de flexibele contracten. "Heel veel mensen hebben tijdelijke, onzekere contracten. Daar hebben mensen met een vast contract last van omdat ze te weinig collega's hebben en ook regelmatig wisselende collega's. En die collega's met de onzekere contracten kunnen niet rondkomen van het geld dat ze verdienen en hebben daar weer stress van."
Werkdruk was al hoog
In het onderzoek staat verder dat de werkdruk is toegenomen. "Die was al hoog en is nu nog veel hoger", stelt Patijn. "Als je dan kijkt naar de emotionele en geestelijke werkdruk, het gevoel dat mensen hebben dat ze het niet meer redden, is er sprake van een toename van 30 naar 50 procent. Als je dan ziet dat 35 procent, een derde van alle mensen, niet rond kan komen van zijn salaris, snap je waarom er zoveel stress is."
De FNV is dan ook al jaren voorstander van vaste contracten voor werknemers. Patijn: "Daarover zijn ook afspraken gemaakt met werkgevers, maar die houden zich er niet aan. Tijdens de crisis werden er alleen onzekere contracten gegeven onder het mom van 'we hebben het moeilijk'. Bij kleinere bedrijven snap je dat, maar de grotere bedrijven zitten al jaren op deze lijn. Dat geldt ook voor werkgevers die helemaal geen financiële problemen hebben gehad, zoals Ahold of grote fabrieken."
Om de stress onder werknemers te verminderen denkt Patijn niet eens zozeer aan een hoger salaris, maar vooral aan het aannemen van meer mensen tegen vaste contracten. "Dat collega's samen het werk kunnen doen is belangrijk. Meer collega's, goed opgeleid en ingewerkt, die niet elk half jaar worden vervangen."