Banken moeten bedrijven eerlijker compenseren voor rentestrop
Banken moeten een gelijke en passende compensatie betalen aan vooral midden- en kleinbedrijven die schade hebben geleden door renteverzekeringen. Toezichthouder AFM heeft daarvoor een plan van aanpak gepresenteerd.
Dat schrijft voor hoe banken de fouten bij de advisering bij rentecontracten moeten beoordelen en hoe ze een eventuele compensatie moeten bepalen. Het plan laat minder ruimte voor de banken om bij het compenseren een eigen invulling te geven die vaak niet gunstig is voor de gedupeerden.
Onafhankelijke deskundigen zullen in overleg met de banken het herstelkader uitwerken en externe beoordelaars zien toe op de uitvoering. De AFM denkt dat de beoordelingen en compensaties voor midden volgend jaar zijn afgerond. Rabobank, ABN Amro, ING bank, Van Lanschot Bankiers en SNS Bank stemmen in met deze aanpak.
18.000 dossiers
Banken sloten voor de crisis zogeheten renteswap-contracten met vooral mkb-bedrijven om de renterisico's af te dekken. Maar door de aanhoudend lage rente kosten die contracten nu geld. Banken zouden steken hebben laten vallen in de advisering zodat klanten ingewikkelde financiële producten kochten waarvan ze vaak niet goed begrepen hoe die werkten.
Het gaat naar om ongeveer 17.600 dossiers. De Rabobank heeft ongeveer 8000 contracten afgesloten, ABN Amro 6000.
Vorig jaar zijn banken begonnen met het opnieuw beoordelen van de dossiers om te zien of er fouten zijn gemaakt en banken hun zorgplicht en het klantenbelang hebben verwaarloosd. Maar in december vorig jaar constateerde de AFM dat de herbeoordeling door de betrokken banken niet goed gebeurde en dat er allerlei onjuistheden en onvolledigheden waren.
Donderdag debatteert de Tweede Kamer over het renteswap-dossier.