Protesten bij de Grieks-Macedonische grens
NOS Nieuws

'Migranten willen morgen weer demonsteren bij grens Macedonië'

Ook morgen willen vluchtelingen demonstreren bij de grens tussen Griekenland en Macedonië. Volgens correspondent Marcel van der Steen worden ze steeds wanhopiger, nu ze aan de grens met Macedonië worden tegengehouden. "Als ik dit geweten had, was ik niet uit Syrië weggegaan", zegt een Syriër over de omstandigheden.

Vandaag bestormden honderden vluchtelingen het grenshek bij Idomeni. De Macedonische politie reageerde door met traangas te schieten.

"Deze plek is een ramp", zegt een vluchteling. "We lijden hier, ik weet niet wat ik moet doen."

Het kamp is zo overvol dat mensen voor alles uren in de rij staan. "Voor de wc, voor eten of een douche. Het is zo druk: er is geen ruimte en er zijn niet genoeg tenten om in te slapen", vertelt een andere migrant.

Hulpeloosheid

"De hulpeloosheid neemt met de dag toe", zegt Van der Steen. "Het is koud en veel kinderen hebben daar last van. De slechte weersomstandigheden zijn een extra voedingsbodem voor de protesten hier."

Na de confrontatie tussen de vluchtelingen en de politie hebben hulpverleners van Artsen zonder Grenzen 25 tot 30 migranten geholpen in hun kliniek in het vluchtelingenkamp, onder wie tien kinderen.

Macedonië weigert de vluchtelingen door te laten. De Grieken zijn woedend op Oostenrijk en de Balkanlanden die wegens het uitblijven van een gezamenlijke EU-aanpak de Balkanroute vrijwel hebben geblokkeerd.

8000 vluchtelingen

In heel Griekenland verblijven nu rond de 25.000 asielzoekers, hooguit enkele honderden per dag krijgen toegang tot Macedonië. Bij die grens hebben zich nu zo'n 8000 vluchtelingen verzameld, zegt UNHCR.

"We moeten elke dag bij het hek staan om kans te maken hier weg te kunnen", zegt een migrant. "Of je er door kan, hangt van geluk af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl