AFP
NOS Nieuws

Hardliners verliezen meerderheid na verkiezingen Iran

Op de Iraanse staatstelevisie is bekendgemaakt dat de hervormingsgezinde en gematigde partijen een meerderheid hebben behaald bij de parlementsverkiezingen van vrijdag.

De hervormers, die campagne voerden voor meer vrijheid en betere betrekkingen met het Westen, hebben zeker 85 zetels behaald. De gematigde conservatieven sleepten 73 zetels in de wacht, waarmee het hervormingsgezinde en gematigde kamp een meerderheid heeft. Het parlement telt 290 zetels.

De hardliners, die tegen de nucleaire overeenkomst met de wereldmachten zijn, blijven steken op 65 zetels. Vijf zetels in het parlement gaan naar vertegenwoordigers van de religieuze minderheden. In april volgt nog een tweede ronde voor de 59 zetels die nog onbeslist zijn.

De dertig zetels die de hoofdstad Teheran voor het parlement levert, zijn allemaal naar hervormers gegaan. De opkomst in het hele land was 62 procent.

Slag voor hardliners

Ook in de Raad van Experts hebben de gematigden ​nu de meerderheid. Die raad heeft onder meer de bevoegdheid de opvolger aan te wijzen van de geestelijk leider van het land. In zowel het parlement als de Raad van Experts hadden de hardliners tot nu toe de meerderheid.

De verkiezingen waren de eerste na de totstandkoming van het nucleaire akkoord, die geleid hebben tot de opheffing van de meeste sancties tegen Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl