NOS Nieuws

Migranten bestormen grenshek bij Macedonië

Wanhoop groeit aan de grens met Macedonië

Honderden migranten hebben geprobeerd om de hekken bij de Grieks-Macedonische grens in de plaats Idomeni omver te duwen. Ze probeerden met onder meer een stormram door het hek te breken. De Macedonische politie vuurde traangas af op de boze menigte.

Hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen hebben enkele migranten behandeld wegens ademhalingsproblemen. Ook zijn drie kinderen gewond geraakt bij het bestormen van de hekken. En meer mensen wachten nog op hulp, zegt de organisatie.

De migranten zijn Macedonië niet binnengekomen, zegt correspondent Marcel van der Steen. "Ze probeerden over het hek te klimmen, maar dat lukte niet. Het is inmiddels weer rustiger, maar de situatie is licht ontvlambaar."

Duizenden mensen willen doorreizen naar West- en Noord-Europa. Nu zijn ze gestrand in Griekenland, bij de grens met Macedonië. Ze bezetten er al dagen het spoor en willen niet terug. De meeste vluchtelingen in Idomeni zijn Syriërs en Irakezen.

Woedend

Macedonië weigert de vluchtelingen door te laten. De Grieken zijn woedend op Oostenrijk en de Balkanlanden die wegens het uitblijven van een gezamenlijke EU-aanpak de Balkanroute vrijwel hebben geblokkeerd.

Het is niet de eerste keer dat het grenshek tussen Griekenland en Macedonië wordt bestormd. Vorige week probeerden tientallen vluchtelingen ook al om met geweld de grens over te steken. Een aantal van hen lukte het.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl