Een vrouw krijgt een Botox-injectie
NOS NieuwsAangepast

'Ons spreekuur zit vol met patiënten bij wie botox is mislukt'

Het Erasmus MC begint als eerste academisch ziekenhuis met een officiële opleiding voor cosmetische dermatologie. Artsen leren in het Erasmus MC Aesthetics dermatologen hoe ze bijvoorbeeld laserbehandelingen en botoxinjecties moeten uitvoeren.

Hoogleraar dermatologie en initiatiefnemer Tamar Nijsten zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat er in Nederland een groot tekort is aan opleidingsmogelijkheden voor dit soort behandelingen. "Het zijn op dit moment vooral basisartsen die cosmetische zorg verlenen", zegt hij. "Dat betekent dat die geen formele vervolgopleiding hebben gehad na hun studie geneeskunde."

"Wij willen jonge artsen die na hun opleiding dermatologie aan het Erasmus MC verder willen op dit vakgebied een gedegen opleiding aanbieden, zodat ze niet zelf beginnen bij te klussen op het moment dat ze ons instituut verlaten."

Dan moet je bijvoorbeeld denken aan een hangoog of dergelijke zaken.

Tamar Nijsten in het NOS Radio 1 Journaal

Hoe vaak het mis gaat bij cosmetische behandelingen is volgens hem moeilijk te zeggen omdat de behandelingen buiten het medische circuit vallen. "Maar we hebben wel wekelijks een complicatiespreekuur in het Erasmus MC en dat zit elke week vol met patiënten bij wie het grondig mis is gegaan."

"Het gaat om patiënten die in cosmetische klinieken zijn behandeld of in andere ziekenhuizen en waarbij het eindresultaat erg tegen is gevallen of waarbij zich onverwachte allergische reacties hebben voorgedaan. Bij botox bijvoorbeeld is het grootste probleem dat je op de verkeerde plaats te veel inspuit waardoor je een soort uitval krijgt van spieren. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan een hangoog of dergelijke zaken."

Nijsten denkt dat dit soort schade beperkt kan worden als mensen goed worden opgeleid.

'Je schaamt je over wat je is overkomen'

Een tegenstander van de nieuwe opleiding is dermatoloog Peter van de Kerkhof van het Radboud UMC in Nijmegen. "Ik vind het ongewenst, in een UMC leiden we artsen op om mensen beter te maken", zegt hij in de Volkskrant. "Om van overheidsgeld mensen op te leiden om af te stappen van de klassieke dermatologie, om schoonheidsbehandelingen te gaan uitvoeren? Daar kun je nog wel een goede maatschappelijke discussie over voeren."

Nijsten snapt wel dat er kritiek is. "Ik snap dat het ergens tegenstrijdig klinkt dat een academisch ziekenhuis zich gaat bemoeien met cosmetische behandelingen. Tegelijkertijd is opleiding een van de drie pijlers van een academisch ziekenhuis. Dit valt wel degelijk onder opleiding en zeker in de afwezigheid van een dergelijke opleiding in Nederland."

Volgens Nijsten is het ook mede op verzoek van jonge artsen dat het Erasmus MC met de opleiding begint.

Privékliniek

Dat een universitair medisch centrum zich stort op andere zaken dan genezing van patiënten is niet nieuw. In 2010 opende het UMC Groningen al een privékliniek waar medisch overbodige behandelingen worden uitgevoerd.

Het AMC in Amsterdam is betrokken bij een opleiding voor cosmetisch artsen, maar volgens dat ziekenhuis is er een duidelijke scheidslijn. "Ze maken gebruik van de faciliteiten en de ruimte, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de opleiding", zegt een woordvoerder in de Volkskrant.

De opleiding bij het Erasmus MC wordt wel een officiële academische opleiding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl