NOS Nieuws

Eindelijk een Oscar voor Leonardo DiCaprio

Dankspeech van Leonardo DiCaprio gaat vooral over klimaatverandering

Eindelijk heeft Leonardo DiCaprio een Oscar. 22 jaar na zijn eerste van zes nominaties was het zover voor de filmster. DiCaprio krijgt hem voor zijn hoofdrol in de film The Revenant, waarin hij een bonthandelaar speelt die voor dood wordt achtergelaten in de wildernis na een aanval van een beer.

De Oscar voor Beste Acteur was hem duidelijk gegund door de zaal. Hij kreeg een lange staande ovatie, onder anderen van zijn tegenspeler uit Titanic, Kate Winslet. Voor de film zwom hij door ijskoude rivieren, kroop door de sneeuw en at - als vegetariër - rauwe bisonlever.

DiCaprio, een bekend activist, gebruikte zijn dankwoord om te waarschuwen voor klimaatverandering. "We hebben het gezien bij de opnames: we moesten naar het zuidelijkste puntje van de planeet om sneeuw te vinden."

"We moeten samenwerken en stoppen met treuzelen. We moeten leiders vinden die niet de vervuilers en bedrijven steunen, maar mensen die hiermee te maken krijgen, onze kindskinderen en zij die niet gehoord worden door de politiek."

De winnaars

FilmSpotlight
ActeurLeonardo DiCaprio (The Revenant)
ActriceBrie Larson (Room)
RegisseurAlejandro González Iñárritu (The Revenant)
Niet-Engelstalige FilmSon of Saul
AnimatiefilmInside Out

The Revenant was voor twaalf Oscars genomineerd, maar wist er uiteindelijk slechts drie te verzilveren. Naast DiCaprio won de film ook Oscargoud voor Cinematografie en Beste Regie (regisseur Alejandro González Iñárritu). Het was het tweede jaar op rij dat Iñárritu deze Oscar won, vorig jaar schreef hij de prijs met Birdman op zijn naam. Slechts twee regisseurs hebben dat ook gepresteerd.

"Wat een kans dat ik me kan bevrijden van vooroordelen", zei de Mexicaan Iñárritu toen hij de prijs in ontvangst nam. "Laten we ervoor zorgen dat ooit de kleur van je huid even onbelangrijk is als de lengte van je haar."

 • AFP
  ​Alejandro González Iñárritu won de prijs voor Beste Regie
 • AFP
  Beste Actrice-winnares Brie Larson
 • AFP
  De Engelse acteur Mark Rylance won de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol
 • AFP
  Zanger Sam Smith (R) en componist Jimmy Napes wonnen de Oscar voor Beste Filmlied
 • AFP
  De 87-jarige componist Ennio Morricone won de Oscar voor Best Original Score. Hij schreef de muziek voor The Hateful Eight.
 • AFP
  Pete Docter (R) en Jonas Rivera winnen de Oscar voor Best Animated Film
 • AFP
  Leonardo DiCaprio wordt gefeliciteerd door Kate Winslet, zijn tegenspeelster in Titanic
 • AFP
  Alicia Vikander met haar Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol
 • AFP
  Spotlight won verrassend de Oscar voor Beste Film. Acteur Chris Rock spreekt.

Opvallend genoeg won The Revenant niet de Oscar voor Beste Film. Dat is een zeldzaamheid, omdat de prijs voor Beste Regie meestal naar dezelfde film gaat. Dit keer ging de prijs naar een andere film: Spotlight, over het misbruikschandaal binnen de Rooms-Katholieke Kerk. "Laten we een koor vormen dat weerklinkt tot in het Vaticaan", zei de producer van de film toen hij de prijs kreeg.

De sciencefictionfilm Max Max: Fury Road deed het opvallend goed met zes Oscars. De blockbuster haalde daarmee de meeste beeldjes binnen, maar dat was wel in de technische categorieën als Geluid en Make-up. Dat een dergelijke spektakelfilm het zo goed doet komt niet vaak voor: sinds 2000 werden slechts vier sf-films voor Beste Film genomineerd.

Ik ben altijd dol geweest op verhalen, dus het was een prachtkans om te werken met de beste verhalenverteller van onze tijd.

Mark Rylance over Steven Spielberg

Ook een opvallende winnaar was Mark Rylance, die won in de categorie Beste Mannelijke Bijrol voor Bridge of Spies. Vooraf hadden veel critici voorspeld dat Sylvester Stallone zou winnen voor zijn rol in Creed. In plaats daarvan won de veel minder bekende Britse theateracteur.

"Ik ben altijd dol geweest op verhalen, dus het was een prachtkans om te werken met de beste verhalenverteller van onze tijd", zegt hij over zijn regisseur, Steven Spielberg. "Het is een eer."

En de Oscar gaat naar...

Bij de vrouwen won Brie Larson Beste Actrice voor Room en Alicia Vikander Beste Vrouwelijke Bijrol voor The Danish Girl. Beste Niet-Engelstalige Film werd het Hongaarse Holocaustdrama Son of Saul. "Zelfs in het donkerste uur der mensheid is er misschien een stem van binnen waardoor we menselijk kunnen blijven", zei regisseur Lásló Nemes.

Opvallend was ook de prijs voor de legendarische componist Ennio Morricone, die op zijn 87ste zijn eerste van zes nominaties verzilverde met The Hateful Eight. Hij bedankte Quentin Tarantino voor die kans. "Er is geen goede soundtrack zonder een goede film als inspiratie", zei hij in het Italiaans. "Grazi."

Sam Smith won met zijn James Bond-nummer Writing's on the wall. "Ik wil deze Oscar opdragen aan de LGBT-gemeenschap over de hele wereld", zei hij geëmotioneerd. "Ik sta hier als een trotse homoseksuele man en ik hoop dat we ooit samen als gelijken kunnen staan."

De documentaire Amy won voor Beste Documentaire. "Deze film gaat over de vrouw die Amy Winehouse echt was, niet wat de tabloids schreven", zei documentairemaker Asif Kapadia. "Een mooie vrouw, grappig, gevat en iemand voor wie gezorgd had moeten worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl