NOS Nieuws

PVV wil hoogleraar weg hebben na vergelijking Wilders met fascisme

De PVV heeft Kamervragen gesteld na uitspraken van politiek filosoof Paul Frissen. De Tilburgse hoogleraar bestuurskunde zei in het L1-radioprogramma De Stemming onder meer dat PVV-leider Wilders met het apart zetten van bevolkingsgroepen "het klassieke fascistische verhaal" vertelt.

Volgens de PVV vergroten Frissens uitlatingen de kans op een aanslag op Wilders. De partij vraagt aan minister Bussemaker of zij erop wil aandringen om Frissen uit zijn functies te ontheffen.

'Geen wetenschappelijke grond'

De PVV stelt dat de hoogleraar bestuurskunde uitspraken deed "zonder enige wetenschappelijke grond". De partij vindt het niet kunnen dat Frissen stelde dat mensen in opstand moeten komen tegen de herhaaldelijke uitlatingen van Wilders over een nepparlement.

Frissen noemde die uitlatingen in de radio-uitzending gevaarlijk. "Dat is een anti-democratische uitspraak, waar hij onmiddellijk op gecorrigeerd had moeten worden door de Kamervoorzitter. Want Kamerleden zijn gekozen. Je kunt het ermee oneens zijn, maar daarmee spelen is natuurlijk hartstikke gevaarlijk."

Nepprof

De PVV zegt dat Frissen, die ook decaan is bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, verreikende invloed heeft op het denken en handelen van hoge ambtenaren. "Ideologische uitspraken zonder enige wetenschappelijke grond" zou hij daarom moeten laten, zegt PVV'er Beertema in de Kamervragen.

Wilders zelf spreekt in een tweet van haatzaaiende onzin van "een ophitsende nepprof".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl