Zwitsers konden vandaag stemmen over een aantal onderwerpen EPA

De Zwitserse bevolking heeft in een referendum tegen een plan gestemd om veroordeelde buitenlanders automatisch het land uit te zetten. Bijna zestig procent van de kiezers stemde ertegen, melden Zwitserse media. 

Het plan was afkomstig van de Zwitserse Volkspartij (SVP), de anti-immigratie- en anti-EU-partij die al sinds de jaren negentig de grootste is in het parlement. De partij had 100.000 handtekeningen verzameld om de vraag op het stembiljet te krijgen.

Volgens het voorstel zouden buitenlanders die zich schuldig maken aan zware misdrijven zonder tussenkomst van de rechter worden uitgezet. Maar ook als iemand zich herhaaldelijk schuldig zou maken aan kleinere overtredingen zou uitzetting volgen. 

Reacties op eerste uitslagen Genève

In Zwitserland wonen relatief veel mensen met een buitenlandse nationaliteit, ook uit EU-landen. Zo wonen er bijvoorbeeld nog enkele honderdduizenden Italianen in Zwitserland, kinderen van migranten, die geen Zwitsers paspoort hebben (secondos). Het verkrijgen van een Zwitsers paspoort is niet gemakkelijk.

'Directe democratie' 

De afwijzing van het deportatievoorstel wordt gezien als een gevoelig nederlaag voor de SVP, die zoals gebruikelijk veel energie had gestoken in een campagne. De voorzitter van de partij zei in een reactie dat hij de nederlaag accepteert en dat hij geen spijt heeft van het referendum. "Dit is de directste vorm van democratie", zei Albert Rösti.

In de peilingen gingen de voorstanders tot voor kort nog aan de leiding maar de afgelopen tijd kantelde de stemming en ontstond er een meerderheid tegen. Een campagne tegen het voorstel, die buiten de politieke partijen om werd gevoerd, was verrassend succesvol. Via crowdfunding werd meer dan een miljoen frank opgehaald.

Een tweede vraag waarover de Zwitsers zich konden uitspreken was de bouw van een tweede Gotthardtunnel. Een ruime meerderheid heeft daar volgens de prognoses ja tegen gezegd. 

STER reclame