Jeff Hardeveld bijna terug in de hoofdmacht van FC Utrecht
NOS Voetbal

Utrecht-speler Hardeveld zet een middag de liefde voor Feyenoord opzij

Anderhalf uur na de training staat Jeff Hardeveld met een bestekbak en een stapel borden in zijn handen in het spelershome. Hij ruimt de lunch op. Corvee? “Nee, ik heb verloren met steen-papier-schaar.”

We staan op Zoudenbalch. Tegenover de ingang hangt een grote prijslijst. Prijken daar de kampioenschappen en bekers van FC Utrecht? Nee, het is de prijslijst van het café, met dranken, broodjes en snacks. Sinds twee jaar is dit spelershome het dagelijks decor voor de 21-jarige Hardeveld.

De voetbalwieg van de verdediger staat in Rotterdam. Hij werd al op zijn zevende naar Feyenoord gehaald en doorliep er in elf jaar tijd de gehele jeugopleiding, maar slaagde er nooit in de stap naar het eerste elftal te maken.

'Speciaal om Feyenoord te ontvangen'

Sinds 2014 is de Domstad Hardevelds thuis en verdedigt hij het rood-wit van Utrecht. Maar wie zijn twitterpagina leest, ontdekt een keur aan Feyenoord-berichten en begrijpt aldus waar Hardevelds échte liefde naar uitgaat. Zondag komt zijn oude werkgever op bezoek. uitgerekend nu hij na tien maanden blessureleed weer hersteld is.

“Het is speciaal mijn oude ploeg te ontvangen. Extra druk voel ik niet. Ik weet ook niet of ik speel, maar het zal mooi zijn ze weer te zien. Ik app af en toe met ze, als ze jarig zijn bijvoorbeeld. Ik spreek ze niet wekelijks meer.”

Jeff Hardeveld in Feyenoord A1 (in 2013)

Het wordt een pittig duel, voorspelt Hardeveld. “Feyenoord wordt getypeerd door strijd. Ze vechten voor elke meter. Die strijd zullen we zondag ervaren. Zeker nu ze acht wedstrijden niet gewonnen hebben. Ik verwacht dat ze er bovenop zullen klappen. Zij moeten uit het dal zien te komen.”

Zwakke plek

Utrecht is er klaar voor, zegt Hardeveld. “We hebben als ploeg goede analyses gekregen waarin Feyenoords zwakke punt is blootgelegd. We moeten zorgen dat we ze daarop verslaan.”

Waar het lek van Feyenoord zit? ““De zwakke plek is niet zozeer de defensie. De verdediging begint al bij de aanval en als die steken laat vallen, wordt het al moeilijk. Dan wordt het op de verdedigers afgeschoven, maar dat is voor hen niet te houden. Er zijn voor ons in ieder geval kansen om te winnen.”

Machtig met macaroni

Utrecht zet ter voorbereiding een opmerkelijk wapen in: iedere vrijdag eten de spelers een zware maaltijd op Zoudenbalch. Macaroni. Omdat de trainer dat wil. “De jongens moeten extra energie opbouwen. Energiereservering noemt de trainer (Erik ten Hag, red) dat”, vertelt kok René.

Ten Hag loopt langs. Zijn de overwinningen aan die vrijdagse maaltijd te danken? “Nee, dat komt door de pannenkoeken!” bezweert Ten Hag. “Iedere wedstrijddag eten we pannenkoeken. Als we uit spelen, ontbijten we er om negen uur mee. Geloof me: als we pannenkoeken eten, winnen we.”

Jeff Hardeveld in het shirt van Jong Oranje

Het pannenkoekenritueel is typerend voor FC Utrecht, meent Hardeveld. “Utrecht is een familieclub. Dat lag bij Feyenoord anders. Daar staat meer op het spel, zijn de belangen groter en het budget en de druk liggen hoger. Die verschillen merk je.”

Hinkend door de dageraad

Bijna een jaar geleden, in april 2015, raakte Hardeveld ernstig geblesseerd. Hij kon tien maanden niet voetballen, maar sloeg zich manmoedig door die frustrerende periode heen. “Je wilt onderdeel zijn van het team, maar je moet je eigen revalidatieprogramma volgen. Dan ben je niet helemaal onderdeel van het team en dat is lastig."

“Ik probeerde er toch zoveel mogelijk bij betrokken te blijven. Het begin was het zwaarst: ik kon mezelf niet eens aankleden. Mijn vriendin hielp me daarmee en moest me zelfs wassen. Ik hinkte op één poot door de dagen.”

Inmiddels heeft hij twee wedstrijden gespeeld bij Jong FC Utrecht en traint hij volop mee met het eerste. Tijdens de afsluitende training vrijdag onderscheidde hij zich met enkele scherpe tackles, een aantal goede intercepties en een schitterende assist op Boymans. “Het gaat lekker”, weet Hardeveld. "Ik ben er klaar voor."

FC Utrecht-trainer Erik ten Hag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl