Oud-president Rafsanjani maakt zijn kandidatuur voor de Raad van Experts bekend (december 2015)
NOS NieuwsAangepast

Hervormingsgezinden winnen bijna heel 'Teheran'

De inwoners van Teheran hebben vrijdag massaal gekozen voor de hervormingskoers van president Rohani. Van de 30 zetels die Teheran heeft in het parlement van 290 zetels, worden er straks 29 bezet door hervormingsgezinden. De uitslagen in de rest van het land zijn nog niet binnen.

De Iraniërs konden ook hun stem uitbrengen voor de Raad van Experts, een overlegorgaan van islamitische geestelijken. Volgens peilingen is oud-president Rafsanjani vrijwel zeker van een plaats in die raad, waarvan hij tot 2011 vier jaar voorzitter was. Rafsanjani is een bondgenoot van Rohani.

De Raad van Experts heeft niet zoveel invloed en macht als de Raad van Hoeders, het hoogste orgaan in Iran. De sjiitische Hoeders toetsen het beleid aan de grondwet en beoordelen alle kandidaten voor belangrijke functies. Ze hebben bij herhaling vrouwen of hervormingsgezinden die een zetel in het parlement wilden de voet dwars gezet. Dat gebeurde ook deze keer in de aanloop naar de verkiezingen.

Hard aan het werk

Rafsanjani zei op de Iraanse televisie dat de tijd van campagne voeren en tegenstellingen nu voorbij is. "De tijd van eenheid en samenwerking is nu aangebroken. Na de verkiezingen moeten we hard aan het werk om het land verder op te bouwen", zei Rafsanjani, die van 1989 tot 1997 president van Iran was.

Bij de verkiezingen van vrijdag ging ongeveer 60 procent van de 55 miljoen stemgerechtigde Iraniërs naar de stembus. Dat is beduidend minder dan de 70 procent waarop het ministerie van Binnenlandse Zaken had gerekend.

Het was voor het eerst in lange tijd dat de Iraniërs naar het stembureau konden zonder dat het land internationaal geïsoleerd is of lijdt onder economische sancties. Die sancties zijn bijna allemaal ingetrokken als onderdeel van het akkoord met het Westen over het Iraanse kernprogramma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl