KristyFaith | Flickr cc by-nc-nd
NOS Nieuws

Helft van de kinderen met astma heeft helemaal geen astma

Meer dan de helft van alle kinderen met de diagnose astma heeft helemaal geen astma. Tot die opvallende conclusie komen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Bijna 5000 kinderen tussen de 6 en 18 jaar zijn onderzocht.

Volgens onderzoeker Theo Verheij van het UMC komt dat vooral doordat bij kinderen jonger dan 6 jaar oud moeilijk is vast te stellen of ze astma hebben, terwijl zij wel vaak die diagnose krijgen. "Zij krijgen een zogeheten waarschijnlijkheidsdiagnose", zegt Verheij. "Dat kan dan nog niet geobjectiveerd worden, maar dat label blijft wel in hun dossier staan."

Ook kinderen boven hun zesde levensjaar krijgen regelmatig de verkeerde diagnose. "Bij die kinderen kan de diagnose wel beter worden vastgesteld, maar ook dat is eerst een waarschijnlijkheidsdiagnose. Dat wordt later niet meer geverifieerd, omdat kinderen met vrij weinig klachten uit beeld verdwijnen."

Volgens Verheij was het al bekend dat de diagnose te vaak wordt gesteld. Nu hebben ze dat zorgvuldig in beeld kunnen brengen. "We kunnen nu gestructureerde zorgprogramma's opzetten waarbij we echt kunnen vaststellen of de diagnose juist is of niet. Als het niet klopt, kunnen we de diagnose uit het dossier verwijderen."

Ouders

Een probleem is dat ouders die denken dat hun kind astma heeft, terwijl dat helemaal niet zo is, onnodig ongerust kunnen zijn en soms medicijnen gebruiken die ze eigenlijk niet nodig hebben. Maar dat valt volgens Verheij in de praktijk wel mee. "Het gaat juist vooral om kinderen die weinig klachten hebben en veelal uit beeld zijn verdwenen. Dat zijn niet de kinderen met veel klachten die veel medicijnen gebruiken."

Dat ouders hun kinderen bijvoorbeeld minder zouden laten sporten vanwege astma valt volgens Verheij ook mee. "Bij kinderen van wie het vermoeden op astma bestaat, zeggen we juist dat ze ook moeten sporten. Het geven van het label astma maakt dus niet heel veel verschil voor de benadering van de ouders. Dat adviseren wij in ieder geval niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl