VNO-NCW-voorman Hans de Boer
NOS Nieuws

'Werkgeversvoorman De Boer lobbyde zonder eigen belang te vermelden'

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer heeft bij de overheid gelobbyd voor de koop van een onderwijsconcept dat hij zelf mede ontwikkelde en verzweeg daarbij dat hij van die verkoop zou profiteren. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van eigen onderzoek.

De Boer richtte het zogeheten Vakcollege voor technisch middelbaar onderwijs op in 2008, mede met publiek geld. In 2011 werd het concept verkocht aan uitzendorganisatie USG. De Boer verdiende daar toen 1 miljoen euro aan. Daarna probeerde USG het Vakcollege weer door te verkopen aan het ministerie van Onderwijs.

Volgens de NRC lobbyde De Boer daar in 2013 ook voor en zou De Boer ook verdienen aan de doorverkoop, omdat hij nog een deel van de aandelen bezat.

In 2014 werd Hans de Boer voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Toen heeft hij afstand gedaan van de aandelen. Maar hij liet volgens de krant wel vastleggen dat hij zou delen in de opbrengst van een eventuele verkoop.

'Belangenverstrengeling'

Emeritus hoogleraar beleidswetenschap en integriteitsexpert Hans van den Heuvel noemt dit belangenverstrengeling. "Bij die lobby had hij zijn eigen belang moeten vermelden. Dit is niet strafbaar, maar het deugt niet. En daar zijn we als samenleving gevoelig voor."

Die verkoop ging uiteindelijk niet door. In 2015 is het Vakcollege gratis aan de overheid overgedragen. Het ministerie noemt het "niet relevant" dat De Boer een financieel belang verzweeg tijdens de lobby, omdat er uiteindelijk geen verkoop was.

'Normale transactie'

Hans de Boer zegt in een reactie: "We hadden een BV opgericht om de vakcolleges tot stand te brengen met zowel publieke als private investeringen. Het geld dat door overheden ter beschikking is gesteld is rechtstreeks naar de scholen gegaan."

Over de verkoop aan USG zegt hij: "Dit betrof een normale privaatrechtelijke transactie die op normale wijze is verantwoord in het jaarverslag over 2011 van USG."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl