1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Drie broers veroordeeld in enorme Britse misbruikzaak

Drie broers uit de Pakistaanse gemeenschap in de Noord-Engelse stad Rotherham zijn veroordeeld voor verkrachting en seksueel misbruik van tienermeisjes. 

De 40-jarige Arshid Hussain kreeg een celstraf van 35 jaar. Zijn broers Basharat (38) en Bannaras (36) werden veroordeeld tot 25 en 19 jaar cel.

Ook drie medeverdachten kregen gevangenisstraffen opgelegd: een oom van de Hussains kreeg 10 jaar, twee vrouwen kregen respectievelijk 13 jaar cel en 18 maanden voorwaardelijk. 

De groep misbruikte systematisch vijftien meisjes en vrouwen die op dat moment tussen de 11 en 21 jaar oud waren.

Alle slachtoffers zijn psychisch zwaar beschadigd geraakt.

Rechter tijdens de zitting

De slachtoffers werden zestien jaar lang regelmatig gedwongen tot vernederende seksuele handelingen. Er werd ook geweld tegen hen gebruikt. "Zij zijn hun jeugd verloren", zei de rechter tijdens de zitting. "Ieder van hen is psychisch zwaar beschadigd geraakt."

De drie broers behoren tot een groep van driehonderd verdachten die in verband worden gebracht met een grote misbruikzaak in Rotherham. In de Noord-Engelse stad werden tussen 1977 en 2013 zo'n 1400 kinderen misbruikt.

Na een rapport van onderzoeker Alexis Jay werd een onderzoek gestart. Jay schreef dat bijna alle daders uit de Pakistaanse gemeenschap komen. Volgens het onderzoek waren er signalen dat er op zo'n grote schaal misbruik werd gepleegd. Agenten, jeugdwerkers en lokale bestuurders zouden niets hebben gedaan omdat zij bang waren van racisme te worden beschuldigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl