Ranomi Kromowidjojo en Inge Dekker maakten samen deel uit van het estafetteteam dat goud veroverde op het WK in Doha
NOS Sport

Kromowidjojo leeft mee met zieke Dekker

"Heftig", noemt Ranomi Kromowidjojo de situatie van collega-zwemster Inge Dekker, bij wie onlangs baarmoederhalskanker werd geconstateerd. Kromowidjojo, actief tijdens de The Hague Grand Prix, is geschrokken van het nieuws over de 30-jarige Dekker.

Zeker omdat Dekker niet de eerste Nederlandse zwemster is die door een ernstige ziekte is getroffen. Joost Reijns kreeg in 2012 te maken met teelbalkanker, waarvan hij genas. Joeri Verlinden had problemen met zijn hart, terwijl ‘Kromo’ zelf in 2010 met een hersenvliesontsteking in het ziekenhuis belandde.

"Dan zie je dat je als zwemmer heel erg bezig bent met gezond leven, goed eten en drinken, goed rusten. Heel veel controles, bloedtesten, preventief werk doen. Maar dat er altijd zoiets shits kan gebeuren, waar je niets tegen kunt doen. Dat is het vervelendste. Dat je maar moet afwachten en hopen dat iets overgaat. Dat ben je als topsporter niet gewend. Je wilt zelf de dingen in handen hebben."

De Nederlandse zwemmers leven massaal mee met Dekker, die in afwachting is van een behandelplan. "Wij hopen allemaal dat Inge zo snel mogelijk weer in het water ligt en weer helemaal gezond is", zegt Kromowidjojo.

Zelf gaf Dekker eerder aan dat ze de Olympische Spelen van Rio nog niet uit haar hoofd heeft gezet. Kromowidjojo hoopt mee met haar teamgenote uit de estafetteploeg. "Ik hoop echt dat Inge meegaat en zolang dat kan, ga ik daar gewoon vanuit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl