Voedselproductie bedreigd door uitstervende diersoorten
De wereldwijde voedselproductie is in gevaar omdat een aantal diersoorten die voor bestuiving moet zorgen, binnenkort met uitsterven worden bedreigd. Dat schrijft The New York Times op basis van een nieuw VN-rapport.
Verschillende soorten bijen, vogels, vleermuizen, vlinders en zelfs motten die bijdragen aan de verspreiding van stuifmeel, dalen alarmerend in aantallen volgens het rapport.
Ongeveer 35 procent van de eetbare planten op aarde is afhankelijk van bestuiving door deze dieren. De onderzoekers waarschuwen dat er voor miljarden euro's aan voedsel verloren gaat, als er niet gezamenlijk en wereldwijd actie ondernomen wordt.
Oorzaken
Uit het onderzoek blijkt dat intensieve landbouw een groot risico vormt voor bepaalde diersoorten. Doordat iedere vierkante meter landbouwgrond wordt benut voor menselijke consumptie, is er te weinig ruimte voor de wilde bloemen waar vogels en insecten zich mee voeden.
Ook landbouwgif en genetisch gemanipuleerde gewassen kunnen invloed hebben op bepaalde diersoorten, maar daar geeft het onderzoek geen uitsluitsel over.
Tot slot heeft waarschijnlijk ook de klimaatverandering invloed op de flora en fauna, met name in Noord-Amerika en Europa. Het kan zijn dat bijvoorbeeld bloemen gaan bloeien, voordat de bijen zijn ontwaakt of andersom. De gevolgen daarvan zijn nog niet te overzien.
Studie
Het onderzoek is uitgevoerd door een studiegroep uit 124 landen, samengesteld door de Verenigde Naties. De studie bestond voornamelijk uit het vergelijken van verschillende, reeds bestaande onderzoeken. Maandag wordt het rapport officieel gepresenteerd door de VN.