NOS Nieuws

Rechters krijgen bijval vanuit zorg en politie

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

De rechters die vandaag hun zorg uitspreken over het kabinetsplan om de Centrale raad van Beroep op te heffen, krijgen bijval in brede kring: van politiemensen en sociale advocaten tot de landelijke zorgkoepels.

Vooral de zorg over de rechtspositie van kwetsbare burgers klinkt door in de reacties. De Centrale Raad van Beroep behandelt zaken waarbij bijvoorbeeld mensen met een bijstandsuitkering, arbeidsongeschikten en mensen die afhankelijk zijn van de zorg in de gemeente betrokken zijn.

Thuishulp

Komende maand staat de eerste zitting in hoger beroep gepland over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) uit 2015. Het gaat om de principiële vraag welke taak gemeenten hebben in het leveren van thuishulp. Advocaten en gemeenten uit het hele land kijken uit naar de zitting.

Dat is precies de reden waarom de Centrale Raad voor Beroep tegen versnippering van zijn taken over vier gerechtshoven is: de uitspraken van de Centrale Raad van Beroep scheppen nu in één keer duidelijkheid voor iedereen en dat is belangrijk omdat het vaak om uitspraken gaat met grote gevolgen. De vrees bestaat dat als er straks vier gerechtshoven oordelen, er rechtsonduidelijkheid en rechtsongelijkheid ontstaat.

Onacceptabel

Landelijke belangenorganisaties zijn heel kritisch over het opheffingsplan. De belangenorganisatie voor ouderen ANBO: “Juist in een tijd dat het kabinet zoveel wetswijzigingen doorvoert die kwetsbare mensen raken, moet er een specialistische bestuursrechtelijke instantie zijn waar je voor beroep terecht kunt.”

De belangenorganisatie voor chronisch zieken en gehandicapten Ieder(in) wijst erop dat procedures langer duren en meer gaan kosten. "In een tijd dat zorgkosten zich opstapelen, is dat onacceptabel. Daarnaast krijgen we veel signalen over de verschillen in de zorg die gemeenten leveren. We hebben dus al zorgen over de rechtsongelijkheid. Als er dan geen centraal instituut meer is dat dat kan corrigeren, vinden we dat heel ernstig." Ieder(in) verwacht dat er de komende twee jaar nog veel zaken behandeld worden over gemeentezorg en begrijpt daarom niet dat juist nu zo'n plan wordt ingediend.

Reorganisatie politie

De Centrale Raad van Beroep is een gespecialiseerde hogerberoepsrechter. Mensen kunnen straks nog wel naar de Hoge Raad, maar daar komen de feiten van de zaak niet aan de orde.

De Centrale Raad van Beroep behandelt ook zaken in het kader van het ambtenarenrecht. Het gaat bijvoorbeeld om politiemensen die een zaak zijn begonnen vanwege de grote reorganisatie bij de politie.

Gerrit van de Kamp, van de politiebond ACP, steunt het pleidooi van de rechters om de raad te behouden. “Er moet een goede mogelijkheid blijven om in hoger beroep te gaan voor werknemers van de overheid. Als de Centrale Raad van Beroep verdwijnt, heeft dat voor de politie grote gevolgen. We hebben een enorm aantal zaken dat door de raad behandeld wordt.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl