De 18-jarige prins Willem-Alexander rijdt in 1986 de Elfstedentocht
NOS Schaatsen

Koninklijk klunen tijdens de toertocht in 1986

De grote man tijdens de Elfstedentocht van 1986 was uiteraard Evert van Benthem. De veehouder uit Sint Jansklooster kwam na een spannende wedstrijd solo over de streep en schreef de tocht voor de tweede keer op rij op zijn naam.

Maar nog voor de winnaar in de Frieslandhallen de overwinningskrans om zijn nek heeft gekregen zijn alle ogen in Friesland alweer gericht op iemand anders. Ene W.A. van Buren.

In de loop van de ochtend komt presentator Mart Smeets met de boodschap: "deze tocht heeft een koninklijk lintje gekregen." De deelnemer die staat ingeschreven onder de naam W.A. van Buren is niemand anders dan de 18-jarige kroonprins Willem-Alexander.

'Deze tocht heeft een koninklijk lintje gekregen'

Iets voor tweeën komt de prins onder grote belangstelling aan bij de stempelpost in Harlingen en ruim een uur later is hij in Franeker. Daar wordt hij toegezongen door het enthousiaste publiek, onder begeleiding van een dweilorkest: "Willem, Willem!"

W.A. van Buren onderweg naar Leeuwarden

Daarna wacht het zwaarste deel van de tocht. Zo'n tachtig kilometer van Franeker (via Dokkum) naar Leeuwarden, waar Willem-Alexander nog ruim acht uur over doet. Maar hij haalt de Bonkevaart, waar hij na de finish in de armen valt van zijn trotse ouders.

W.A. van Buren valt in de armen van de koningin

Achteraf is de prins, met licht Haags accent, al snel weer in staat om presentator Mart Smeets te woord te staan. "Het langste wat ik ooit gereden heb is 65 kilometer." Bovendien besloot hij pas twee dagen voor de tocht dat hij zou meedoen. "Het was een weddenschap met een vriend. Ik zei dat ik hem wel zou uitrijden."

Kroonprins Willem-Alexander: het was een weddenschap

Willem-Alexander was uiteraard niet de enige 'amateurrijder' die zich op 26 februari door de tocht worstelde. Bijna 17.000 schaatsers, inclusief de 317 wedstrijdrijders, begonnen aan de Elfstedentocht en dat leverde schitterende beelden op...

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl