NOS Wielrennen

Wie zorgt deze Omloop voor een sensationele afloop?

Sensatie troef in recente edities Omloop

Als de ontknopingen van de afgelopen edities in de Omloop Het Nieuwsblad een voorbode zijn voor de 71ste editie, dan belooft het zaterdag een spectaculaire opening van het Vlaamse klassiekerseizoen te worden.

Want in de voorbije edities van de Omlopen kwam er dikwijls een verrassende winnaar over de streep in Gent.

Lachen om Etixx

Vooral over de finale van vorig jaar werd nog lang nagepraat. En gelachen, voorspelde Niki Terpstra al na afloop. Drie renners van Etixx-Quick Step (Terpstra, Boonen en Vandenbergh) ontsnapten en reden samen met Ian Stannard van Team Sky naar de finish. Een ideale uitgangspositie voor de Belgische ploeg.

Maar de Etixx-renners lieten zich toch in de luren leggen door de Brit. Underdog Stannard versloeg Terpstra op de streep en won de Omloop voor de tweede keer op rij. "Ik denk dat we een beetje worden uitgelachen nu", was de reactie van Terpstra.

'Broekie' Vanmarcke verslaat Boonen

Ook in 2012 leek Tom Boonen in een zetel naar zijn eerste overwinning in de Omloop te kunnen rijden. Maar toen stak de destijds 23-jarige Garmin-renner Sep Vanmarcke daar een stokje voor.

Vanmarcke, inmiddels in dienst van Lotto-Jumbo, staat zaterdag niet aan de start. Boonen wel. Hij noemde de Omloop een zwart gat op zijn erelijst. Het is de enige Vlaamse koers die de Belg, wel drievoudig winnaar van 'grote broer' de Ronde van Vlaanderen, nog niet wist te winnen.

De Omloop, van Het Volk tot Het Nieuwsblad

54 tegen 4

Statistisch gezien is de kans het grootst dat een Belg wint in Gent. In de afgelopen 70 edities ging de zege al 54 keer naar een Belgische renner. Maar in de afgelopen tien jaar lukte dat maar drie keer. Twee keer won Philippe Gilbert, in 2006 en 2008. Na de zege van Vanmarcke wachten de Belgen alweer vier jaar op een overwinning van een landgenoot.

Vier keer werd de Vlaamse klassieker gewonnen door een Nederlander. Sebastian Langeveld was de laatste. In 2011 drukte hij zijn wiel een paar centimeter eerder over de streep dan de Spanjaard Juan Antonio Flecha.

Maar ook Langeveld staat dit jaar niet aan de start. Net als Ian Stannard. Om de recent ingezette traditie van verrassende winnaars voort te zetten zal er dus een andere dark horse op moeten staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl