Sinn Féins Gerry Adams doet het goed bij jongeren, maar ouderen zijn zijn banden met de IRA nog niet vergeten
NOS Nieuws

Sinn Féin: populair bij jongeren, onverkiesbaar voor ouderen

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

Hoewel het in Ierland economisch weer stukken beter gaat dan enkele jaren geleden, lijkt de huidige regering van premier Kenny toch geen meerderheid te halen vandaag bij de parlementsverkiezingen. Juist veel onafhankelijke kandidaten en Sinn Féin, de partij van Gerry Adams, koersen af op flinke winst.

Sinn Féin is de voormalige politieke tak van de IRA. Sinds de Goede Vrijdagakkoorden van 1998 zitten ze in de regering in Noord-Ierland, maar in Ierland wist de partij bij landelijke verkiezingen nooit een substantieel deel van de kiezers achter zich te krijgen.

De partij veranderde in Ierland de afgelopen jaren steeds meer in een linkse protestpartij die zich vooral richtte tegen de keiharde bezuinigingen na de economische crash in 2008.

Hij is eerlijk, hij komt op voor de working class.

Bloemenverkoopster Mary Leach

Dat slaat aan bij jongeren, die tijdens het laatste campagnemoment van Adams in Dublin graag met hem op de foto willen.

"Hij doet dit niet voor eigen gewin. Adams is een geboren revolutionair, dat spreekt me zo aan in hem", zegt een jongen in zwarte jas, met racefiets en volle baard. Zelfs een schoolklas komt Adams tegemoet gerend, terwijl ze 'Gerry! Gerry! Gerry!' roepen. Hij maakt door zijn verleden deel uit van het collectieve Ierse geheugen. Iedereen kent hem.

En ook op de markt in Moore Street in Dublin blijkt Adams heel veel fans te hebben. Mary Leach, bloemenverkoopster, pakt graag een bosje zonnebloemen voor hem in. "Hij is eerlijk, hij komt op voor de working class. Want ik lees wel over die economische groei van zes procent, maar ik merk er weinig van", zegt ze. Jongeren en proteststemmers zijn de belangrijkste bron van kiezers waar Sinn Féin uit moet putten.

Moore Street is een van de plekken waar 100 jaar geleden de Ierse Paasopstand begon

Het is overigens niet voor niets dat hij op de markt in Moore Street campagne voert. Het is één van de plekken waar in 1916, dit jaar precies 100 jaar geleden, de Ierse Paasopstand begon. Hier bezetten de Irish Volunteers (die toen mede uit Sinn Féin-leden bestonden) gebouwen, met een bloedige strijd tot gevolg.

Het was de eerste stap om een einde te maken aan de Britse overheersing. Sinn Féin strijdt al sinds haar oprichting voor Ierse onafhankelijkheid en appelleert daarom ook in deze verkiezingen graag aan haar nationalistische verleden.

Vies gezicht

Toch maken zijn banden met de IRA in het verleden hem voor velen onverkiesbaar. Twee dames in de nabijgelegen winkelstraat trekken een vies gezicht als ze de naam van Adams horen. "Wij gaan al een tijdje mee en zullen zijn verleden niet snel vergeten. Dat maakt hem voor ons volstrekt onbetrouwbaar."

Met Gerry Adams glijden we meteen weer terug de crisis in.

Ierse vrouw

"En daarnaast, hij kan niet rekenen, liet hij tijdens een verkiezingsdebat zien. Hij snapt weinig van de economie. Met zo’n man glijden we meteen weer terug de crisis in", zegt de andere vrouw.

En ook een keurige man in pak, met de Irish Times onder zijn arm, moet er niet aan denken dat Adams ooit premier wordt. "Ik kom oorspronkelijk uit Belfast, verloor mijn broer in de Troubles. De IRA heeft zoveel kapotgemaakt, dat blijft nog heel lang in onze geheugens meespelen. En dat kleeft aan hem."

Mogelijk tweede partij van Ierland

In de peilingen schommelt Sinn Féin zo tussen de 15 en 20 procent van de stemmen. Daarmee zou het de tweede partij van Ierland kunnen worden. Maar de centrumpartijen staan niet te springen met Adams in zee te gaan. Al kan Sinn Féin het een nieuwe regering in de Dáil, het Ierse parlement, als grootste oppositiepartij wel behoorlijk lastig maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl