NOS Nieuws

Schrikkeldag kost gezin zo'n 13 euro

Schrikkeldag kost geld

Aanstaande maandag is het 29 februari en die datum komt maar één keer in de vier jaar voor. 2016 is namelijk een schrikkeljaar, met 366 dagen in plaats van 365.

Maar wat kost zo'n extra dag je? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zocht het uit: 13 euro voor een gemiddeld gezin met twee kinderen en 3 euro voor een gemiddelde alleenstaande.

Die extra dag leidt namelijk tot allerlei extra kosten voor een gezin, zegt het Nibud: onder meer boodschappen (23 euro), elektriciteit en water (5 euro) en afschrijvingskosten voor meubels, apparaten en kleding. In totaal gaat het om zo'n 60 euro.

Gratis

Daartegenover staat dat je ook een dag lang 'gratis' van dingen kunt genieten. Je betaalt namelijk niets extra voor allerlei zaken die je per maand betaalt, zoals je huur of hypotheek (19 euro), de vaste lasten van de auto (8 euro), de sportschool, Netflix en Spotify. Al die voordelen leveren gezamenlijk 47 euro op. En 47 min 60 is dus een nadeel van 13 euro.

Voor alleenstaanden komt de berekening neer op zo'n 36 euro aan extra uitgaven en zo'n 33 euro voordeel.

Uurtje factuurtje

Mensen in loondienst krijgen niet extra uitbetaald voor die ene dag, want die worden namelijk per maand betaald.

Degenen die niet in loondienst werken, maar op uurbasis (bijvoorbeeld zzp'ers, uitzendkrachten en payrollers) kunnen wel extra geld verdienen als ze op 29 februari werken.

365,25 dagen

Informatie van het Verbond van Verzekeraars spreekt de berekening van het Nibud enigszins tegen. In 2012 becijferde het Verbond dat die extra dag rond de 20 miljoen euro extra schade oplevert, want dat was toen zo'n beetje het dagelijkse gemiddelde aan schadeclaims van motorrijtuigen-, brand-, reis-, en rechtsbijstandverzekeringen.

Maar de verzekeraars houden hier ook rekening mee door hun jaarpremies niet voor een jaar van 365 dagen te berekenen, maar voor 365 dagen plus een kwart dag. Dat betekent dus dat je niet 'gratis' verzekerd bent op een schrikkeldag. Je betaalt daarentegen drie jaar lang eigenlijk net iets te veel en in een schrikkeljaar iets te weinig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl