NIDA-lijsttrekker Nourdin El Ouali (links)
NOS Nieuws

'Isoleren van salafisten is geen goed idee'

Salafisten in Nederland moeten niet verder worden geïsoleerd, zegt fractievoorzitter Nourdin El Ouali van de islamitische politieke partij NIDA. Hij is opgelucht dat het kabinet de orthodoxe stroming binnen de islam niet verbiedt. Wel maakt El Ouali, die zelf geen salafist is, zich zorgen over de rest van de Kamerbrief die het kabinet vandaag naar de Tweede Kamer stuurde.

In de brief schrijft minister Asscher dat een verbod in strijd is met de individuele vrijheid van mensen om te geloven wat ze willen, maar ook dat grensoverschrijdend gedrag van salafistische organisaties wordt aangepakt. Asscher zegt dat salafistische organisaties in Nederland in kaart worden gebracht en dat gemeenten en scholen hulp krijgen om uitwassen aan te pakken.

'Bruggen slaan in plaats van isoleren'

"Als je isolement wilt doorbreken, dan ga je dat niet aanpakken door ze verder te isoleren", zegt El Ouali. "Dat doe je juist door bruggen te slaan en in gesprek te blijven en duidelijk aan te geven wat de grenzen zijn, maar ook wat de ruimte is waarbinnen je binnen onze constitutie gewoon kunt zijn wie je wil zijn. En kunt denken wat je wil denken, behoudens de wet."

Volgens El Ouali zijn de maatregelen die in de brief staan overbodig. "Wanneer burgers in strijd handelen met de wet, dan moeten we ze ook aanpakken. Dat geldt voor salafisten en ieder ander."

De wet voorziet daar volgens de fractievoorzitter van NIDA al in: "Het instrumentarium dat in deze brief wordt voorgeschoteld, zijn eigenlijk allemaal bestaande regels, zowel nationaal als internationaal."

Haatzaaien

Het CDA in de Tweede Kamer vindt de brief teleurstellend. De fractie pleit voor een verbod op "antidemocratische" organisaties. Volgens Pieter Heerma moet het strafrecht worden aangescherpt omdat het tekortschiet.

Onmacht en ongemak overheersen in de kabinetsbrief, zegt Heerma. "Enerzijds worden antidemocratische gevaren, haatzaaien en onverdraagzaamheid vanuit salafistische organisaties meermaals benadrukt, maar het kabinet doet vervolgens niets."

Hersenspoelen

De regeringsfracties steunen het kabinet. "Nu is het tijd om de voornemens ook om te zetten in daden", zegt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. "We moeten verhinderen dat salafistische organisaties onze jongeren hersenspoelen en onze samenleving ontwrichten."

De VVD is blij dat het kabinet "het probleem van het salafisme als radicale islamitische stroming eindelijk gaat aanpakken", zegt Kamerlid Sjoerd Potters. "Om dat goed te kunnen doen moet de uitzonderingspositie van kerkgenootschappen uit het Burgerlijk Wetboek worden geschrapt. Daartoe dient de VVD binnenkort een initiatiefwet in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl