Gisteren gingen honderden homo's de straat op in Rome
NOS Nieuws

Homowet Italië na jarenlange discussie aangenomen

Na een jarenlange discussie in Italië is de homowet goedgekeurd door de Senaat. Homo's en lesbiennes mogen nu ook geregistreerd samenleven. Italië is een van de laatste West-Europese landen die dit toestaat.

In de Senaat is de wet met 173 stemmen aangenomen, 71 volksvertegenwoordigers stemden tegen. De wet moet nog door het Huis van Afgevaardigden, maar omdat de regering daar automatisch een meerderheid heeft, is dat een hamerstuk.

Teleurgesteld

De homowet gaat veel minder ver dan de Italiaanse premier Renzi in eerste instantie had beloofd. Hij heeft de adoptierechten voor homoseksuele koppels geschrapt, om de wet erdoor te krijgen. De wet is nu met een overgrote meerderheid aangenomen.

Dat betekent dat lesbiennes en homo's een kind van hun partner niet officieel mogen adopteren. Organisaties die opkomen voor gelijke rechten zijn dan ook teleurgesteld over de nieuwe wet.

Erop of eronder

"Voor premier Renzi was het erop of eronder. De wet op het geregistreerd partnerschap was weliswaar een mooie verkiezingsbelofte, maar hij wilde dat het politieke gevecht in de Senaat zo snel mogelijk stopte", zegt correspondent Rop Zoutberg.

"Renzi was bang dat de wet hem stemmen ging kosten bij zijn eigen katholieke achterban. Er komen dit jaar regionale verkiezingen aan die voor hem veel belangrijker zijn dan deze wet, die maar van belang is voor een klein deel van zijn kiezers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl