NOS Nieuws

'We hielden mensen met al onze regels in armoede'

 • Ardi Vleugels

  Researchredacteur zorg

 • Bart Kamphuis

  Verslaggever economie

 • Ardi Vleugels

  Researchredacteur zorg

 • Bart Kamphuis

  Verslaggever economie

Zaanstad helpt op onorthodoxe wijze mensen bij het voorkomen van armoede en andere problemen. Zo kreeg lasser Amin Salmani Bahripoor een lasmasker om aan het werk te gaan.

Eigenlijk zocht hij contact met het wijkteam voor hulp bij zijn financiën. Maar het leverde hem uiteindelijk een cursus en een lasmasker op. Het wijkteam zag namelijk dat hij als lasser kon en wilde werken, maar de 1200 euro voor de materialen niet kon betalen.

Zaanstad betaalde daarom de spullen voor hem. En dat is niet alleen liefdadigheid; de gemeente verdiende de 1200 euro na twee maanden al terug, omdat het gezin uit de bijstand kwam.

Zaanstad laat regels los voor sociale hulp

En zo hielp de gemeente meer mensen in de eerste maanden van een experiment. Van een laptop tot een fiets; allemaal uitgaven die de gemeente deed om problemen in de toekomst te voorkomen.

"Door al onze regels hielden we mensen in armoede, in plaats van voorkomen dat mensen in zo'n situatie belanden. Dat willen we nu anders doen door niet uit te gaan van de regels, maar van de mensen", zegt wethouder Jeroen Olthof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl