Staatssecretaris Dijkhoff in Brussel, in gesprek met ministers uit Malta (links) en Slowakije
NOS Nieuws

'Migratie-aanpak moet binnen tien dagen resultaat hebben'

Binnen tien dagen moet de stroom migranten en vluchtelingen die via Turkije naar Europa komt duidelijk verminderd zijn. Europese maatregelen, maar ook de aanpak in Turkije, moeten dan concreet resultaat hebben opgeleverd. Anders bestaat het risico dat het hele systeem ineenstort en dan gaan de grenzen dicht, zegt Eurocommissaris Avramopoulos .

In Brussel vergaderde hij vandaag met de EU-ministers die verantwoordelijk zijn voor het asiel- en migratiebeleid. Het beraad ging onder meer over de maatregelen die steeds meer landen zelf nemen tegen de toestroom van mensen uit onder meer Syrië.

Door die maatregelen komt het paspoortvrije Schengengebied fors onder druk te staan. De EU en Turkije hebben er wel afspraken over gemaakt, maar tot nu toe is er nauwelijks resultaat te zien.

Hun zegje doen

Er wordt hard gewerkt en de zaak "beweegt zich in de goede richting", zei staatssecretaris Dijkhoff als tijdelijk voorzitter van de EU. Maar de grote vraag is of de resultaten op tijd komen. Dijkhoff noemt het EU-Turkije-plan nog steeds "de voorkeursoptie", maar hij erkent dat de tijd opraakt.

"Een paar landen op de Balkanroute trekken de sprint nu wel erg vroeg aan. Andere landen hebben daar begrip voor, maar willen daar wel hun zegje over doen. We hebben vandaag afgesproken dat we dat Europees beter moeten afstemmen."

Levensgevaarlijke oversteek

De EU is bang dat in de lente meer en meer migranten op de Middellandse Zee de levensgevaarlijke oversteek zullen maken op vaak overvolle en gammele boten.

Op 7 maart komen de leiders van de 28 landen van de EU en Turkije in Brussel bijeen voor een top over de aanpak van de migratiecrisis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl