Judoka Steenhuis: teleurgesteld gevoel

Judoka Guusje Steenhuis baalt enorm dat niet zij, maar Marhinde Verkerk is aangewezen om op de Olympische Spelen uit te komen in de klasse tot 78 kilogram.

"De judobond heeft in december besloten het kwalificatietraject in te korten. Daar was ik het niet mee eens en dat werkt nu in mijn nadeel", aldus Steenhuis. "Ik ben juist enorm goed in vorm op dit moment."

Meer tijd

Volgens Steenhuis had in april na de EK judo in Kazan het kwalificatietraject moeten eindigen: "Dan had ik meer tijd gehad om mij te bewijzen." "Ik kan nog een bezwaar indienen tegen de beslissing", stipt ze aan. "Maar ik weet nog niet of ik dat doe. Ik wil eerst alles laten bezinken, maar het mag duidelijk zijn dat ik erg teleurgesteld ben."

Ik heb op grote toernooien laten zien dat ik er sta

Marhinde Verkerk

Marhinde Verkerk had er het volste vertrouwen in dat de judobond voor haar zou kiezen: "Maar ik snap Guusjes teleurstelling wel hoor. Ik heb in dezelfde schoenen gestaan in 2008 toen ik niet naar de Spelen van Peking ging. Maar de keuze gaat om de prestaties van de afgelopen anderhalf jaar. En ik heb op grote toernooien gewoon laten zien dat ik er sta."

Verkerk is regerend Europees kampioen en werd derde bij de laatste WK. Op de wereldranglijst staat Steenhuis dit moment boven haar maar dat komt volgens Verkerk mede door blessureleed: "Daardoor heb ik minder punten gepakt dan normaal. Ik moet nu zorgen dat ik bij de eerste acht blijf staan en er komen nog genoeg toernooien waar ik punten kan pakken."

Verkerk deelt de kritiek van Steenhuis over het inkorten van het kwalificatietraject niet: "Dat doet de judobond vaker. Een vroeg selectiemoment is juist gunstig. Ik kan me nu helemaal richten op het in topvorm komen voor Rio in plaats van dat alle energie gaat zitten in een concurrentiestrijd."

Afgelopen weekend versloeg Guusje Steenhuis Marhinde Verkerk bij de Grand Prix in Düsseldorf, maar dat toernooi telde niet meer mee voor de selectie voor de Olympische Spelen.

Steenhuis verslaat Verkerk en wint brons

STER reclame