Van den Nieuwenhuyzen bij het gerechtshof in Den Haag
NOS Nieuws

Ontnemingszaak havenschandaal kan doorgaan

Justitie mag van de Rotterdamse rechter doorgaan met een ontnemingszaak tegen Joep van den Nieuwenhuyzen, meldt RTV Rijnmond. De voormalig topman van RDM zou veertig miljoen hebben verdiend aan het havenschandaal. Justitie wil dat geld terugvorderen.

Het schandaal draait om dubieuze leningen aan RDM in 2002. Van den Nieuwenhuyzen had illegale bankgaranties gekregen van het havenbedrijf Rotterdam. Hij werd vorig jaar in hoger beroep veroordeeld voor valsheid in geschrifte en omkoping.

Beslag gelegd

Van den Nieuwenhuyzen dacht dat de zaak voorbij was, omdat hij is vrijgesproken van faillissementsfraude. Maar de rechter ziet dat anders. Het RDM-concern heeft destijds geprofiteerd van de leningen. Daarom mag justitie onderzoeken of Van den Nieuwenhuyzen persoonlijk voordeel heeft gehad van die affaire.

Justitie had al bij voorbaat beslag laten leggen op bezittingen van Van den Nieuwenhuyzen, zoals huizen, auto's en een stuk bos. Dat blijft zo. Verder heeft justitie beslag gelegd op rekeningen van de schoonvader van Van den Nieuwenhuyzen. Dat beslag wordt opgeheven.

De ontnemingszaak tegen Van den Nieuwenhuyzen dient op 31 maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl