'Guantánamo gaat in tegen al onze normen en waarden'

President Obama probeert opnieuw om Guantánamo Bay te sluiten. Hij stuurt daarvoor weer een plan naar het Congres. 

Volgens de president ondermijnt Guantánamo Bay de Amerikaanse nationale veiligheid en gebruiken terroristen Guantánamo juist om mensen te werven. 

De Verenigde Staten hebben veel geleerd sinds de aanslagen van 11 september 2001, zei Obama in een persconferentie. Met het opheffen van de gevangenis sluit de VS volgens hem een hoofdstuk in de geschiedenis af. 

Afgelopen jaar heeft de gevangenis 450 miljoen euro gekost. Komende jaren is de VS jaarlijks 200 miljoen kwijt, tenzij Guantánamo Bay dichtgaat.

Tegenwerking

Obama beloofde in 2008 om de gevangenis op Cuba te sluiten, maar wordt daarbij tegengewerkt door de Republikeinse meerderheid in het Congres.

In het nieuwe plan staat nog niet waar de gevangen heengaan die niet terechtkunnen in andere landen. Obama laat onderzoeken of er een gevangenis in de VS is die de groep kan opvangen. 

Het Amerikaanse ministerie van Defensie probeert ook een deel van de minder gevaarlijke gedetineerden over te plaatsen naar gevangenissen in andere landen. 

Guantánamo sluiten lukte steeds maar niet

Nederland is gevraagd om ten minste twee gevangenen over te nemen. Het kabinet heeft daarover nog geen besluit genomen. Minister Koenders schreef eerder aan de Tweede Kamer dat Nederland pas een besluit neemt, als de VS Guantánamo helemaal sluit.

Obamas voorganger Bush opende de gevangenis op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay na de aanslagen op het World Trade Center. Er zaten ruim 800 mensen gevangen. Nu zitten er nog 91 mensen vast.

Ook Bush wilde Guantánamo Bay sluiten, maar dat lukte niet. Obama erkent dat het moeilijker is dan gedacht om de gevangenis te sluiten. "Omdat ik geen presidentskandidaat ben, hoef ik mij niet meer druk te maken om de politieke gevolgen", zei de president. 

STER reclame